Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Duelarea era legala in Paraguai atata timp cat amandoi erau donatori de sange.
› vrei mai multBancul zilei
- Domnule doctor, zise femeia disperata, ati uitat ca de trei minute stau cu limba scoasa?
- N-am uitat, dar vreau sa scriu reteta in liniste.
Shop Clopotel.ro

Geamanduri medicale pentru scaldatul in mare
08 Iulie 2005Orele de virf, cind toata lumea se inghesuie in apa, sint cele mai riscante pentru sanatate, pentru ca atunci concentratia bacteriilor din apa creste. Mihaela Dinisov, directorul medical adjunct al Directiei de Sanatate Publica Constanta, sustine ca turistii nu trebuie sa inghita apa de mare, pentru ca se expun la boli infectioase, in special la afectiuni ale intestinului gros. Testele de laborator facute pina in prezent nu indica o concentratie alarmanta a bacteriilor in apa, probele fiind prelevate din numai 30 de puncte de pe intregul litoral.
In plus, masuratorile nu se fac in timp real, pentru ca procedurile standard de laborator permit aflarea rezultatelor abia in 24 de ore, iar raportul este efectuat saptaminal.
Rezultatele analizelor facute de DSPJ Constanta de la inceputul sezonului se pot explica si prin faptul ca temperatura scazuta a apei marii a contribuit la distrugerea bacteriilor si a ciupercilor. Dar specialistii nu exclud posibilitatea ca in unele zone ale litoralului sa apara poluari locale si accidentale cu bacterii sau ciuperci, fara ca ele sa fie semnalate.
Boli de piele de la alge
In prezent, turistii care ajung la mare au de-a face cu algele care, in zilele insorite, se inmultesc. Zilnic, angajatii de la Directia Apelor Dobrogea Litoral string tone de alege. Rezultatele testelor pot arata daca apa dintr-o anumita zona predispune la boli precum dizenterie, salmonella sau la afectiuni ale pielii provocate de ciuperci. Acestea sint mai rezistente decit bacteriile si se dezvolta in special in aglomerarile de alge de la mal.
„Noi avertizam publicul numai daca descoperim depasirea parametrilor biologici in 30% din locurile de unde prelevam apa pentru testare in mod repetat, vreme de o luna. Sanepidul pune panouri cu „scaldatul interzis”, iar decizia de a risca sau nu apartine turistilor.” -
ne-a declarat Radu Mihnea, biolog la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”.