Educatie
Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)
Ziua de azi va fi pentru tine o zi de relaxare. nimic nu iti va strica echilibrul interior.
› vrei zodia taCultura generala
Turnul Eiffel din Paris a fost construit in 1889 de catre inginerul francez Gustave Eiffel din peste 6.300 de tone de fier de cea mai buna calitate.
› vrei mai multBancul zilei
La o parada de tancurii au fost chemate cele mai dezvoltate tari din lume. S-au prezentat SUA, Rusia si Romania.Apare prima SUA cu un tanc supersonic, face cateva piruete, pica in mijlocul scenei.Iese un soldat din tanc si comandantul suprem ii spune:
-Vezi tara asta pe harta, vreau sa dispara.
Scoate americanul un mini calculator, apasa cu penseta si dispare tara de pe harta.
Apare tancul rusesc, fac cateva tumbe, pica in mijlocul scenei. Comandantul suprem zice:
-Vezi tara asta pe harta, vreau sa dispara.
Scoate rusul o sticla de votca, dezlipeste eticheta(care era un minicalculator), calculeaza pe spatele ei traiectoria, apasa doua butoane si dispare tara de pe harta.
Apar romanii: doi trageau din fata, doi impingeau din spate , ajung pe scena. Toata lumea radea. Zice comandantul suprem:
- Vezi tara asta pe harta, vreau sa dispara.
Scoate romanul o bucata de hartie si un creion, calculeaza traiectoria, cu niste scripeti ridica tara la tanc si dupa lungi asteptari se aude: puuff...Pica proiectilul in fata tancului. Toata lumea era pe jos de ras, la care iese Ion din tanc cu un cerc negru pe la gura si zice:
-Suflati voi mai tare daca puteti!!!
Shop Clopotel.ro

Elevii protesteaza: programa ne obliga sa invatam 11 ore pe zi!
10 Ianuarie 2008"Nu este normal ca un elev sa stea in scoala cate sase sau sapte ore. Este inuman acest lucru, deoarece cand ajung acasa, mai au nevoie de cate trei-patru ore ca sa-si faca temele. Este adevarat ca si in scolile din Occident copiii petrec cam tot atata timp in clase, numai ca ei se intorc acasa cu temele scrise si invatate. Ceea ce se face acum prin noul pachet legislativ din invatamant nu este in interesul copilului, ci al profesorului. Prin urmare, trebuie regandit programul cadru de invatamant, precum si programele scolare de la fiecare disciplina. Asociatia noastra a atentionat ministerul ca in aceasta actiune nu trebuie cooptati doar specialisti si medici, ci, in primul rand, si psihologi, ca sa vedem cat poate sa duca in carca un copil la o anumita varsta", ne-a declarat Mihaela Gunea, presedintele federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.
Daca inainte de 1991 un elev din clasele I-IV avea patru ore de scoala pe zi, cu doua recreatii mici, a cate zece minute, si una mare de 15 minute, acum acelasi elev sta cel putin cinci ore pe zi, cu recreatii, in cele mai multe scoli, de cate cinci minute. Comparand aceleasi perioade de timp, in invatamantul gimnazial (clasele V-VIII), un elev avea in orar maximum cinci ore pe zi, ultimele doua fiind programate de regula la discipline ce presupuneau minute de creativitate si relaxare. La liceu, lucrurile sunt si mai complicate, deoarece in majoritatea acestor institutii de invatamant, acum, elevii trebuie sa frecventeze un numar de sapte si chiar opt ore, iar de cele mai multe ori, ultimele doua-trei sunt rezervate disciplinelor precum romana, matematica sau limbile straine.
La toate acestea mai trebuie adaugate si orele individuale de studiu, care potrivit specialistilor, ajung sa fie in numar de trei sau patru, deoarece toti profesorii sunt dispusi sa dea o cantitate apreciabila de teme pentru acasa. in concluzie, numarul orelor dedicate scolii se ridica la cate 10-12 pe zi pentru un singur elev. Este adevarat ca, pana in 1991, in scolile din Romania se invata sase din sapte zile pe saptamana, ins, de cand s-a trecut la cinci zile de studiu pe saptamana, nu s-a operat nici o modificare in acest sens, in programele scolare.
Toti factorii de decizie sunt de acord ca programele scolare trebuiesc regandite. Numai ca, pentru moment, lucrul acesta este greu de realizat si necesita un timp mai indelungat de cercetari. "in primul rand, legile din invatamant nu pot stipula asemenea reglementari. insa, trebuie regandita reforma curriculara, cu accent pe partea formativa a elevului, si numai in conditiile in care infrastructura permite acest lucru. Nu putem diminua aiurea numarul de ore scolare, deoarece riscam sa cadem in cealalta extrema. Sunt foarte multe presiuni care incita la eliminarea unor discipline, iar prima tentatie este sa se scape de disciplinele incomode. Nu poti elimina fizica sau chimia, insa este nevoie ca scoala sa fie astfel structurata, incat sa asigure elevului un bagaj minim de cunostinte", ne-a declarat profesorul de fizica Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret".
"La Ministerul Educatiei se lucreaza la descongestionarea programelor scolare si a numarului de ore. In acest scop, ministrul educatiei a format o echipa larga de specialisti, dintre care fac parte si psihologi, care deja au inceput sa reanalizeze curricula scolara. Pana in momentul de fata, va pot spune ca au fost centralizate toate propunerile din teritoriu si speram ca treaba sa mearga foarte bine. Insa, descongestionarea presupune o perioada lunga de timp, deoarece problemele sunt foarte complexe", ne-a declarat Megdonia Paunescu, director in Directia Management invatamant Preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei.
Mai putine ore pentru materii in opinia Consiliului Judetean al Elevilor din Covasna, numarul de ore ar trebui sa fie de maximum patru ore pe zi in clasele primare, cinci la gimnaziu si sase la liceu. De asemenea, elevii vor si reducerea numarului de ore, atat pentru fiecare disciplina, cat si pe cantitatea totala a cursurilor, iar la materiile cu o ora pe saptamana in programa sa nu existe mai mult de 24 de teme la un an scolar de 36 de saptamani.
Gardianul