Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Daca esti pasionat/a de un anume sport, ar trebui sa investesti intr-un echipament mai bun si de ce nu, sa apelezi la serviciile profesionistilor! Doar asa vei reusi sa atingi nivelul pe care ti-l doresti!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Congo este cel mai adanc rau.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intrebare in senat:
- Cum poti trai doar din salariu?
- Nu stim. Nici n-am incercat ...

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro

Elevii nu stiu cine a fost Mihai Viteazul

01 August 2006
"Ala cu barba si grasut...", astfel este caracterizat marele voievod de cei mai multi elevi intrebati de EVZ.
Campania "Mari Romani", initiata de TVR dupa un format BBC, intra de azi intr-o noua etapa. Timp de doua luni, postul public de televiziune va dedica fiecarei personalitati din top 10 al celor mai mari romani cate o saptamana de dezbateri, biografii si filme.
Prezentarea primilor zece conationali ai tuturor timpurilor incepe cu un voievod legendar, Mihai Viteazul. In privinta acestuia, elevii de gimnaziu si de liceu par sa-si fi pierdut busola cand vine vorba despre realizarile sale istorice, recunoscandu-l mai degraba dupa "palaria cu pana".
Istoria... in vacanta
"Mortii cu mortii, viii cu viii!" pare sa fie deviza elevilor care au uitat cine a fost Mihai Viteazul sau ce a facut el. Toate raspunsurile au inceput cu "nu-mi aduc aminte mare lucru", iar explicatia are pretentia sa fie valida: "N-am dat la istorie, am invatat geografia".
Ieri, in Parcul Cismigiu, pe la ora 14.00, caldura i-a chemat pe adolescentii aflati in perioada maxima de relaxare de dupa un an de scoala si carte.
I-am intrebat ce stiu despre Mihai Viteazul si s-au uitat intrebator: "Ce sa stiu? Nu mai stiu prea multe, am invatat la geografie, asa ca la istorie n-am prea dat pe la scoala".
Tocmai au terminat liceul si isi aduc aminte cu greu: "asta nu e ala care a avut batalia de la Posada? Avea barba, era imbracat in straie populare si era, bineinteles, pe cal".
Alexandra si Monica se intrebau una pe cealalta, poate-poate isi mai aduc aminte ceva: "Parca era tot prin epoca aia a lu’ Alexandru Lapusneanu, pe la 1500 si ceva, nu?".
Apoi au explicat: "Noi am intrat la Geografie. Intreaba-ne de asta, ca stim multe".Laurentiu isi aminteste ca Mihai Viteazul a fost "regele Romaniei, si am vazut o poza cu el. Avea barba, era grasut si avea palarie cu pana. Da’ mai multe nu stiu, ca nu m-a interesat istoria".
La sfarsit de liceu, amintirile se mai incheaga
Ioana a terminat liceul acum doua luni, iar prietena ei, Aurora, e in clasa a XI-a. Ele si-au amintit ca Mihai Viteazul "a facut unirea in 1600" si ca "era ala mai mic de statura, cu barba si care purta un fel de caciula" si mai stiu ca s-a facut si un film la televizor cu el, dar nu l-au vazut.
"Stai ma, ca a fost batalia aia in localitatea aia de pe langa Giurgiu... foarte importanta...", a spus Ioana si se chinuia sa-si aduca aminte.
Alexandra Dinu e studenta la Politehnica, trece in anul III.
Ea si-a amintit ca "a fost domnitor al Tarii Romanesti, dar inainte de asta a fost ban al Craiovei. Si a incheiat o alianta cu Sigismund Bathory".
"Suntem varza!"
Maria si Madalina erau pe o terasa, la suc. Maria a intrat la Liceul "Mihai Viteazul" vara asta. Ele isi aduc aminte mai multe despre domnitor din poezia "Pasa Hassan" a lui Cosbuc.
"E ala cu „zalele-i zuruie crunte", nu?". Jenata apoi ca nu-si aduce aminte mai multe, Madalina conchide: "Suntem varza! E chiar jenant sa te intrebe cineva despre tara ta si tu sa nu stii".
Profesorul de istorie Marian Banu e de parere ca elevii uita repede istoria pentru ca o invata in graba, doar pentru examen.
"In primul rand, in clasa a IV-a, pentru Mihai Viteazul sunt rezervate doua ore, si alea o data la doua saptamani.
Se face prea putina istorie. Ca sa nu mai spun de clasa a VIII-a cand, intr-adevar, se studiaza lupta antiotomana, dar nu se pune accentul pe personalitatea istorica".
Profesorul le gaseste si o scuza elevilor: "Copiii sunt stresati de examen. Si unirea facuta de Mihai Viteazul e tratata foarte greoi in manuale".
Mihai Viteazul, intaiul unificator
Mihai Viteazul a ramas in constiinta colectiva, dar si in manualele de istorie ca unificatorul celor trei provincii: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.
Dupa cateva victorii asupra turcilor, Mihai Viteazul il alunga de pe tronul Moldovei, in mai 1600, pe Ieremia Movila. Devine astfel domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata tara Moldovei.
Mihai nu reuseste sa infranga revolta nobililor maghiari si astfel, in septembrie, pierde Ardealul. Nevoit sa ia calea pribegiei, este ucis in 1601, pe Campia Turzii, de generalul Basta.

Sursa: Evenimentul Zilei
Inapoi la lista de stiri