Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Toate vor merge bine pentru tine astazi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi garda jos. Fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau, ca sa eviti orice neplaceri ce pot aparea pe neasteptate.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Libelula este simbolul national al Japoniei, Japonia fiind cunoscuta si sub numele de Insula libelula (Akitsushima).

› vrei mai mult

Bancul zilei

La pescuit, Bula il prinde tocmai pe Pestisorul-de-Aur, care ii promite in schimbul eliberarii indeplinirea a 3 dorinte.
Dupa ce sta putin pe ganduri, Bula zice:
- Fa-mi, te rog, o gura mare si lunga, ca de crocodil!... Da' sa fie tare haioasa, rau de tot!...
Dupa o clipa, cand Bula se uita in apa, vede ca -intradevar- avea o gura de crocodil... Incepe sa plescaie si sa se admire, zicandu-si: 'Ba, da' ce haios sunt!"
Dupa cateva clipe, Bula zice:
- Auzi, pestisorule... Fa-mi, te rog, si o cocoasa in spate!... Mare-mare, ca de camila!... Da' sa fie mare si haioasa, rau de tot!...
Dupa o clipa, cand Bula se uita in apa, vede ca, intr-adevar, avea in spate o cocoasa mare, de dromader... Incepe sa si-o mangaie si sa se admire, zicandu-si: 'Ba, da' ce haios sunt!"
Dupa alte cateva clipe, Bula zice:
- Auzi, pestisorule... Fa-mi, te rog, niste picioare lungi!... Lungi-lungi si subtiri, ca de barza!... Da' sa fie lungi si subtiri, rau de tot!...
Dupa o clipa, cand Bula se uita in apa, vede ca, intr-adevar, avea picioare de barza... Incepe sa fluiere admirativ, zicandu-si: 'Ba, da' ce haios sunt!... Woow, ce picioare!... Si ce cocoasa!... Da' ce gura!...
Pestisorul-de-aur, nedumerit, ii zice lui lui Bula:
- Eu tot nu inteleg de ce mi-ai cerut tu chestiile astea, in loc sa imi ceri si tu, ca altii, vile aratoase, masini bengoase, bombe sexi...
La care, Bula:
- Cum?!?... Tu si asa ceva puteai sa-mi dai?!?...

› vrei mai mult

Elevii ar putea studia la scoala istoria comunismului

23 Iulie 2008
Fundatia Academia Civica solicita introducerea unui curs obligatoriu de istorie a comunismului in Romania la liceu, care sa reprezinte si materie obligatorie pentru bacalaureat.

Presedintele fundatiei, Ana Blandiana, a precizat marti, in cadul unei conferinte desfasurate la Institutul Francez, ca fundatia pe care o conduce va adresa o scrisoare Ministrului Educatiei pentru introducerea orelor de curs de represiune a comunismului in Romania, in regim obligatoriu, chiar din aceasta toamna, informeaza Newsin.

Aceasta a adaugat ca materia respectiva ar trebui sa fie obligatorie pentru bacalaureat, denuntand totodata faptul ca istoria este doar optionala la acest examen. "Este o spalare a creierului ce se intampla acum, se programeaza niste generatii care nu isi vor cunoaste trecutul", a mai spus, pentru NewsIn, presedintele Fundatiei Academia Civica.

Fundatia Academia Civica a sustinut realizarea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet in fosta inchisoare din localitate, precum si Centrul international de studii asupra comunismului, cu sediul in Bucuresti.

In plus, Fundatia organizeaza anual Scoala de vara de la Sighet, unde o serie de experti din tara si din strainatate predau elevilor de liceu inscrisi un curs de o saptamana de istorie a comunismului.

Rectorul Scolii de vara de la Sighet este istoricul Stephane Courtois, coordonatorul lucrarii de renume mondial "Cartea neagra a comunismului" si director la Centre International des Recherches Scientifiques, care a fost prezent la conferinta organizata marti la Institutul Francez. Courtois a explicat ca istoria contemporana a Romaniei este foarte putin tratata si neadusa la zi, problema cu care s-a confruntat si Franta cu propria istorie de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Stephane Courtois a mai atras atentia si asupra faptului ca istoricii au studiat ani de zile comunismul fara o bucata de hartie din arhive. O prima etapa in studiul comunismului s-a facut fara acces la arhive, spune Curtois, fiind urmata de ceea ce el a numit "revolutia documentara", cand au fost deschise arhivele puterii.

"S-ar putea face un clasament al tarilor postcomuniste dupa accesul la arhive - de la Belarus, unde acestea raman inchise, pana la Polonia, unde arhivele sunt in proprietatea Institutului Memoriei Nationale din Polonia si accesul la ele este liber. Romania ar fi pe la mijlocul acestei liste, dar se pot vedea progrese", apreciaza Courtois.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri