Educatie
Horoscopul zilei
Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)
Cultura generala
Ultimul cantec scris de Michael Jackson a fost "This is it".
› vrei mai multBancul zilei
-Mamico! Tati iar s-a pilit!
-Cum ti-ai dat seama?
-Barbiereste oglinda in baie.
Shop Clopotel.ro
Elevi romi - regizori intr-un film de incluziune sociala!
30 Septembrie 2024Un eveniment cu totul inedit a avut loc in municipiul Turda, judetul Cluj - s-a lansat in premiera un scurtmetraj realizat in intregime de o echipa de elevi romi de la doua unitati de invatamant din orasul respectiv!
Scurtmetrajul acopera o tema foarte larga de probleme cu care se confrunta comunitatea roma, dar mai presus de toate, ridica intrebari cu privire la modul in care ne raportam unii la ceilalti ca oameni. Acest scurtmetraj nu relateaza doar experienta de a fi rom, ci in sine experienta de a fi judecat pentru faptele altor persoane care iti seamna, doar pe criterii de gen, etnie, nationalitate sau altele asemenea. Cea mai interesanta optica prezenta in scurtmetraj este data de faptul ca nici macar nu abordeaza doar romii in particular, ci reuseste sa construiasca o lume alegorica si simbolica, o distopie in care oamenii sunt diferentiati pe baza culorii pe care o au la sapca; exista clasa de sus, care poarta sapca alba, si clasa de jos, care poarta sapca rosie.
Filmul dezvoltat de tinerii elevi reuseste sa acopere probleme universale cu care ne confruntam multi dintre noi. Daca stati sa va ganditi, reflecta situatia cu care se confrunta romanii strainatate, in care, de multe ori, pentru faptele gresite ale unui roman, sunteti de multe ori judecati doar pentru ca sunteti concetateni. Adevarata intrebare ridicata de film este cu privire la modul in care ne raportam unii la ceilalti ca oameni si in care ne bazam pur pe stereotipuri in loc sa judecam fiecare persoana dupa meritul individual.
Scurtmetrajul a fost realizat cu sprijin de la Agentia Nationala pentru Romi, de catre Asociatia Cambridge Transilvania, in parteneriat cu Asociatia pentru Mobilitate Sociala si Educatie Democratica, cu implicarea puternica a doua unitati de invatamant: Colegiul Tehnic Turda si Scoala de Arte si Meserii Poiana, pe parcursul a mai bine de patru luni.
Desigur, tinerii elevi sunt inca amatori in domeniu. Chiar daca si-au dezvoltat in mod deosebit aceste competente, impactul pe care il pot avea astfel de interventii nu este dat atat de puternic de calitatea cinematica, ci de faptul ca implica activ copii si tineri in a-si exprima propria voce de o maniera productiva si constructiva cu privire la problemele cu care se confrunta. Filmul este disponibil pe canalul de YouTube al Asociatiei Cambridge Transilvania, disponibil in urmatorul link: https://www.youtube.com/watch?v=BL28w0qCmZk&t=47s.
Vrem sa invitam scolile din Romania sa il foloseasca la clasa si sa deschida discutii cu ceilalti elevi, pentru a valorifica experienta tinerilor regizori romi de o asa maniera incat sa contribuie, la noi in tara, la un ecosistem scolar care are prietenia, meritul individual si colaborarea ca fundamente.
Considreram ca impreuna putem transforma Romania intr-un spatiu in care fiecare copil are sansa sa isi creeze propria valoare, sa se raporteze la sine ca la un individ si sa obtina de la ceilalti tratament egal.
Proiect finantat nerambursabil din bugetul Agentiei Nationale pentru Romi.