Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lipitorile pot fi tratament pentru calvitie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un canibal merge la vraciul tribului:
- Am arsuri la stomac, ce sa fac ?
- Mananca un pompier.

› vrei mai mult

Documentaristi de scoala noua

03 Februarie 2005
Elevii vor avea un profesor special, cu un statut aparte. Cineva care sa initieze actiuni pentru educarea copiilor, care sa promoveze imaginea scolii, sa tina legatura cu alte institutii si chiar cu parintii. El va fi profesorul documentarist.

Fiecare scoala va avea in incinta sa un centru de documentare, unde elevii pot afla informatii despre examenele pe care le vor sustine, dar si despre activitatile extrascolare pe care le pot face. Printr-un ordin, ministrul Mircea Miclea a creat o noua functie, respectiv cea de profesor documentarist. Totodata, a fost aprobat si un regulament de organizare si functionare a centrelor de documentare si informare din cadrul scolilor. Scopul acestor centre va fi acela de a oferi elevilor si cadrelor didactice un spatiu de formare si comunicare, implementind politicile educationale, pe niveluri de studii, sau sprijinind obiectivele prevazute in procesul de reforma a invatamintului.

Un astfel de centru va functiona in toate unitatile de invatamint, fie ele prescolare, primare, gimnaziale, liceale sau profesionale. Aici, elevii si profesorii vor gasi informatii generale despre procesul de invatamint si despre activitatile extrascolare.
Proiectul, implementat mai intii la sate

Centrul de informare si documentare va fi condus de un consiliu, coordonat de directorul scolii. Din consiliu vor face parte profesorii din scoala, profesorul documentarist care se ocupa de centru, reprezentantii elevilor, dar si autoritatile locale.

In prezent, exista astfel de centre in unele sate si comune, urmind ca ele sa se extinda si in mediul urban. „Este un proiect pus in practica impreuna cu partenerii francezi. Am inceput in mediul rural pentru ca acolo nu exista biblioteci, iar aceste centre pot tine loc si de biblioteci, pentru ca elevul poate gasi aici informatii. Proiectul a demarat in 2000 si, in prezent, avem 700 de astfel de centre. Cu timpul, toate scolile, inclusiv cele din orase, vor avea astfel de centre“, spune Gabriel Leahu, director adjunct in cadrul Directiei de Evaluare, Prognoze, Strategii si Programe pentru Invatamint Preuniversitar.

Acesta sustine ca in scolile in care exista deja biblioteci vor fi infiintate si centre de documentare, urmind sa existe atit un bibliotecar, cit si un profesor documentarist.
Documentaristul tine legatura cu parintii

Profesorul documentarist va trebui sa se ocupe de actiuni in vederea educarii elevilor, sa propuna si sa realizeze proiecte cu ajutorul echipei didactice. Legaturile cu centrele culturale, cu ONG-urile sau cu muzeele si bibliotecile trebuie sa le mentina tot profesorul documentarist. El va trebui sa contribuie la promovarea imaginii unitatii scolare pe plan local, regional sau international. Prin profesorul documentarist, parintii vor tine legatura cu scoala, dar si cu dirigintii. In toate activitatile pe care le demareaza in cadrul centrului de documentare, profesorul documentarist ii poate implica si pe parinti.

Functia de profesor documentarist presupune absolvirea, cu examen de licenta, de diploma sau de examen de absolvire a unui institut de invatamint superior ori absolvirea, cu diploma, a cursurilor postuniversitare cu durata de cel putin trei semestre, aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Ocuparea postului de profesor documentarist se face prin concurs.
Inapoi la lista de stiri