Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Esti liderul/lidera grupului de prieteni/prietene. Cu toate acestea, cineva din acest anturaj si-ar dori sa te inlocuiasca, asa ca va trebuie sa fii atent/a la cine iti este prieten/a si cine nu.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Tara cu cea mai mare densitatea a populatiei este Malta: 1 213 locuitori pe km patrat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

stiti care e culmea lumini ??
sa stingi lampa si sa aprinzi cribitul sa vezi dak e stinsa lampa !!

› vrei mai mult

Dezastru in jumatate din scoli

23 August 2006
Aproape jumatate din scoli si gradinite nu au autorizatie de functionare, la mai putin de o luna inaintea inceperii noului an scolar. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Administratiei si Internelor, care au fost prezentate in videoconferinta cu prefectii de ieri, din 23.303 scoli si gradinite, doar 13.257 au autorizatie sanitara. Motivele sunt diverse: 4.868 de scoli si 3.439 de gradinite nu au alimentare cu apa, 3.748 de scoli si 3.017 gradinite nu au instalatii sanitare decente, iar in 1.002 scoli si 946 de gradinite este necesara reabilitarea sistemului de incalzire. "Copiii trebuie sa mearga la scoala sau la gradinita, nu pe santiere, nu in scoli in care inca se lucreaza sau in spatii insalubre care sa le puna la incercare capacitatea de supravietuire in conditii de risc", i-a avertizat pe prefecti premierul Tariceanu. Doar 40% din cladirile scolare sunt construite dupa anul 1977, cu respectarea normelor de rezistenta corespunzatoare gradelor de seismicitate, arata ultimele date statistice ale Ministerului Educatiei. In mediul rural, aproape 7% din scoli au peretii din chirpici si din lemn. Totodata, 44% din cladirile scolare sunt construite cu plansee din lemn, iar 8% sunt cladiri cu invelitori din carton asfaltat, sita si stuf. Conform ministrului educatiei, Mihail Hardau, 70% din banii alocati in luna mai pentru modernizarea scolilor sunt inca necheltuiti. Hardau i-a avertizat pe prefecti ca toti banii care nu vor fi cheltuiti in cadrul judetelor pana la 30 septembrie vor fi retrasi si redistribuiti altor judete, mai harnice. Potrivit ministrului educatiei, in multe judete, la originea intarzierilor stau neintelegeri locale intre primari si inspectori sau interese comerciale privind adjudecarea licitatiilor sau transferul banilor de la un liceu la altul.

Inspectoratele scolare – in subordinea autoritatilor locale
Tariceanu a promis ca, in cel mai scurt timp, inspectoratele scolare judetene vor trece in subordinea autoritatilor locale. Ministrul educatiei a precizat pentru Adevarul ca rapid inseamna vara viitoare, pentru ca procesul de invatamant nu poate fi perturbat in timpul anului scolar.

Microbuzele scolare – in semilegalitate
Achizitia celor 500 de microbuze pentru transportul copiilor va intarzia din cauza a doua contestatii la atribuirea licitatiilor. Premierul Tariceanu a pus o vorba buna la ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, rugandu-l sa aiba grija ca inmatricularea tuturor microbuzelor sa se faca rapid. Anuta Handolescu, prefect de Valcea, a atras atentia asupra semilegalitatii in care se afla sistemul de transport scolar. Inspectoratele scolare nu au in obiectul de activitate transportul de persoane, astfel ca nu se pot obtine autorizatiile necesare de la autoritatile rutiere.

Sursa: Adevarul
Inapoi la lista de stiri