Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Unele pasari de prada pot zbura la altitudini mai mari decat Everestul (8848m).

› vrei mai mult

Bancul zilei

MICA PUBLICITATE

VANZARI:
-Vand carne proaspat expirata
-Vand calculator "substras" cu garantie 3 luni inaite de al cumpara
-Vand frate mai mic fara acordul parintilor

CUMPARARI:
-Cumpar inspiratie la lucrare
-cumpar masina pt volanul meu
-cumpar timp de stat degeaba

SCHIMBURI:
-Schimb sosete Naichi de firma (treizeci de mii din piata) pe dresul lui Carmen Electra
-Schimb 100$ pe 400$

INCHIRIERI:
-Inchiriez prof de chimie blond cu ochii albastri
-inchiriez inteligenta cu ora
-inchiriez o tipa blonda 1,70m 20 de ani sa-mi spele rufele manual

› vrei mai mult

Dalai Lama - 70 de ani

07 Iulie 2005
Infruntand ploile torentiale, tibetanii din orasul indian Dharamsala, alaturi de mii de pelerini, au sarbatorit, ieri, cea de a 70-a aniversare a liderului lor spiritual, Dalai Lama. Sute de calugari budisti, refugiati si copii s-au rugat in fata palatului unde se afla Dalai Lama, inconjurat de alti demnitari budisti. Pentru budistii tibetani, implinirea acestei venerabile varste are o semnificatie speciala, marcand inceputul batranetii propriu-zise. Lansand trei zile de festivitati, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989 a prezentat o carte a unui autor indian, consacrata eroului independentei Indiei, Mahatma Gandhi. Autorul, S. Imamdar, a declarat ca Dalai Lama a "preluat stafeta" de la Gandhi, iar purtatorul de cuvant al guvernului tibetan in exil, Thubten Samphel, a subliniat ca accentul pus asupra apostolului indian al pacifismului este deliberat. "Liderul nostru spiritual crede cu tarie in metoda de lupta non-violenta a lui Gandhi, care a condus la independenta Indiei", a spus el. Dalai Lama se opune revendicarilor de independenta ale Tibetului si reclama autonomia regiunii aflata sub control chinez, pe care a parasit-o in 1959.


Cel de-al 14-lea
Dalai Lama este denumirea generica pentru cel mai important dintre liderii spirituali ai budismului tibetan si principalul conducator politic al regimului teocrat tibetan intre secolul al XVII-lea si anul 1959 (cand controlul asupra Tibetului a fost preluat de catre China). Dalai Lama nu si-a exercitat insa niciodata autoritatea in intreaga regiune a Tibetului, ci numai intr-o buna parte a acestui si in special, in capitala Lhassa. De asemenea, el nu este vazut drept lider spiritual de catre sectele budiste din zona Tibetului. Incepand cu cel de-al cincilea Dalai Lama si pana la al 14-lea (actualul), Dalai Lama a locuit in capitala Lhassa, iarna in Palatul Potala, iar vara, in resedinta Norbulingka. Din 1959, Dalai Lama a fost nevoit sa ia drumul exilului, resedinta sa si a celor mai importanti membri ai guvernului tibetan in exil aflandu-se in orasul Dharamsala, din nordul Indiei.

Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso este, asadar, cel de-al 14-lea Dalai Lama. S-a nascut pe 6 iulie 1935 intr-o familie de agricultori, sub numele de Lhamo Dhondrub, intr-un satuc din Taktser (nord-estul Tibetului) si rebotezat astfel dupa ce a fost ridicat la rangul de lider spiritual al budistilor tibetani. El a fost recunoscut ca reincarnarea celui de-al 13-lea Dalai Lama, Thubten Gyatso, la varsta de numai doi ani. Totusi, educatia sa manastireasca a inceput patru ani mai tarziu. In 1959, la varsta de 23 de ani a reusit sa treaca examenul final la Templul Jokhang, din Lhassa, in timpul sarbatorii anuale Monlam (rugaciunea). In acelasi an, dupa infrangerea revoltei initiata de tibetani contra Chinei, Dalai Lama s-a vazut nevoit sa se refugieze in India.


China nu cedeaza
El vorbeste fluent engleza, fapt care l-a ajutat enorm in obtinerea unei importante sustineri din partea Occidentului in lupta sa pentru autonomia Tibetului. De-a lungul timpului au avut loc tot felul de negocieri in privinta statutului Tibetului, dar partile implicate nu au ajuns la nici un fel de intelegere. Se stie ca unul dintre cei mai infocati sustinatori ai lui Dalai Lama este actorul hollywoodian Richard Gere. Dar nu numai acesta a fost impresionat de viata lui Dalai Lama, care a devenit sursa de inspiratie pentru doua filme - "Kundun" de Martin Scorsese si "Sapte ani in Tibet" de Jean-Jacques Annaud, cu Brad Pitt intr-unul din rolurile principale. Saptamana trecuta, reprezentantii lui Dalai Lama s-au intalnit in Elvetia cu oficiali chinezi pentru a discuta ce s-ar putea intampla daca Dalai Lama moare in exil.

Desi partile s-au aratat ingrijorate de aceasta perspectiva, situatia nu a devenit mai relaxata. Un oficial chinez a declarat ca Dalai Lama nu si-a schimbat nici una din conditiile privitoare la revenirea sa in Tibet. "El trebuie sa clarifice aceasta situatie si sa recunoasca in mod public ca Tibetul este parte inseparabila a Chinei", a mai spus oficialul.
Inapoi la lista de stiri