Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Codul bunelor maniere spune ca, atunci cand mergi, intotdeauna vei inainta sau te vei pozitiona pe partea dreapta a sensului de mers.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Soldatii americani,japonezi si somalezi se intreceau la tras cu tunul;
Americanii:5800 m
Japonezii:10000 m
Somalezii:10 m

Dupa ce au tras somalezii,generalul
japonez ii spune somalezului:
- Bine ma, numai 10 m?
la care somalezul raspunde:
- Daca esti mai tare, hai tu si sufla-n teava.

› vrei mai mult

Cum sa va feriti de CD-uri proaste

04 Ianuarie 2005
Zeci de fabrici din lumea intreaga produc CD-uri si continua sa alimenteze o piata care este avida sa cumpere, in primul rind ceea ce este mai ieftin. Cererea, este constant mai mare decit oferta. Iar ofertantii, care de mult prea putine ori sint si producatorii CD-R-urilor pe care le vind, cumpara de obicei de la diferite surse, pentru a obtine la achizitionare, datorita autonomiei, un pret mai mic la furnizor. Aceasta inseamna ca doua ambalaje identice ale unui ofertant pot contine doua sortimente de CD-uri, provenite din doua fabrici diferite si, evident, de calitati diferite.
Din asa-numitul Orange Book (standardul privitor la CD-urile inregistrabile) reiese foarte clar modalitatea de constructie a unui CD-R; complexitatea acestei modalitati este mare si acopera toate eventualele necesitati pentru momentul actual, dar are si un punct slab: stratul de lac aplicat la coating trebuie sa protejeze nu numai stratul de reflexie de “sus”, ci si straturile de reflexie si de scriere (dye) de pe marginea CD-ului. Daca sigilarea este defectuoasa, mai devreme sau mai tirziu intre straturi va patrunde umezeala sau, si mai rau, oxigen atmosferic.
Astfel, metalul si colorantul organic se umfla, iar lacul se disperseaza. Evident, acest lucru duce la distrugerea iremediabila a datelor pe care CD-ul le contine. Exista insa doua procedee, prezentate succint, prin care se poate remedia lacuirea incompleta a marginii. Primul ar fi alocarea unui timp suficient de lung pentru a permite lacului de pe suprafata sa se scurga pe inaltimea intregii margini, iar cel de-al doilea ar presupune o noua lacuire separata a marginii.
Problema producatorilor este ca fiecare secunda care trece creste pretul CD-urilor, deci nici vorba de adaugarea unui nou pas in procesul de productie. Multi producatori nu asteapta suficient nici macar pentru scurgerea lacului.
La o observare atenta a marginilor diferitelor CD-uri cu lupa se pot diferentia clar cele doua procedee si rezultatele lor. Blank CD-urile de la TDK, Ricoh si Maxell au lacul protector mai bine fixat pe margini. Altele in schimb...
Inapoi la lista de stiri