Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic, dar daca vremea e prea mohorata apuca-te de citit o carte politista.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai inalta biserica ortodoxa este catedrala Iisus Hristos Mantuitorul, din Moscova, a carei inaltime atinge 102,1 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Dumnezeu mi-e martor ca sint nevinovat, spune inculpatul.
- Imi pare rau, spune judecatorul, dar am incheiat deja audierea martorilor

› vrei mai mult

Cum ar trebui copiii sa utilizeze telefoanele mobile?

01 Octombrie 2008
Telefoanele mobile au devenit o moda chiar si printre copii, si tot mai multi parinti se confrunta cu dorinta acestora de a avea un astfel de aparat. In momentul in care colegii de scoala sau prietenii au primit de la parinti telefon mobil, cererile devin exasperante.

Parintii care cedeaza rugamintilor nu sunt in mod necesar "parinti rai". In mod evident, exista beneficii : parintii pot tine legatura cu cei mici cand acestia sunt la scoala sau cand se afla la serviciu. Telefoanele mobile pot fi extrem de utile cand se afla intr-o situatie neplacuta si au nevoie de ajutor.

Trebuie retinut insa ca utilizarea telefoanelor mobile de catre copii trebuie sa se supuna unor reguli, iar stabilirea acestora este responsabilitatea adultilor.

Aparatul ales trebuie sa fie simplu de utilizat: copilul nu trebuie sa se piarda in meniu atunci cand incearca sa foloseasca telefonul, el trebuie sa apeleze numerele de care are nevoie rapid si fara sa ezite. Dupa ce l-ati cumparat, invatati-l sa-l foloseasca in mod corect. Va fi nevoie de cateva lectii pana sa se obisnuiasca cu el, deci aveti rabdare .

Notati parola de deschidere a telefonului, pentru ca cel mic s-ar putea sa o uite.

Copilul trebuie sa invete sa trimita mesaje, insa trebuie sa stie ca acestea pot fi citite si de alte persoane. Indemnati-i sa foloseasca un limbaj adecvat in mesaje si sa nu dezvaluie informatii personale (adresa, telefonul de acasa, programul parintilor sau altele).

Setati pe speed-dial numerele de telefon la care copilul poate sa sune daca are o urgenta (numarul dumneavoastra, el unei rude apropiate, chiar si 112) si amintiti-i din cand in cand ca poate sa sune cu incredere. Nu va suparati daca suna "din joaca" la numerele respective, chiar daca nu aveti timp sau dispozitia necesara pentru a vorbi cu el. S-ar putea ca in momentul in care se iveste o problema el sa nu sune, de teama sa nu il certati.

Daca vedeti ca face abuz de noua "jucarie", limitati-i accesul la telefon. Ca sa nu incarce facturile in mod nejustificat, folositi o cartela preplatita. Explicati-i ca functia principala a telefonului este sa contacteze rudele sau autoritatile in caz de urgenta.

Incurajati-l sa vorbeasca cu dumneavoastra despre prietenii sai, si fiti atenti daca primeste apeluri de la persoane necunoscute. Regula "nu ai voie sa vorbesti cu strainii" e valabila si la telefon.

Nu uitati ca radiatiile emise de telefon pot dauna copilului, cat timp creierul nu este complet dezvoltat. Specialistii recomanda ca cei mici ar trebui sa foloseasca telefonul numai in caz de urgenta, iar adolescentii sa foloseasca dispozitive de tip hands-free, casti si sa comunice, pe cat posibil, prin mesaje.

Un telefon mobil de ultima generatie expune copilul la riscul de a fi atacat si jefuit. Telefonul trebuie sa isi indeplineasca functia principala, aceea de a fi un mijloc de comunicare, iar orice alta aplicatie in plus creste riscul ca acesta sa fie furat. De aceea, cand il cumparati, nu uitati ca e vorba despre un telefon, si nu despre o jucarie foarte scumpa.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri