Educatie
Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)
E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.
› vrei zodia taCultura generala
Commonweakth Bay (Antartica) este locul cu cel mai puternic vant.
› vrei mai multBancul zilei
de ce au politisti nasturi la maneca?ca sa nu se stearga la nas
› vrei mai multShop Clopotel.ro

Culmea Invatamantului: Scolile nu mai pot inscrie elevi
10 Noiembrie 2006Totodata, prin neacordarea acestui statut, ministrul educatiei incalca si Legea calitatii, deoarece aceste scoli nu pot beneficia de evaluare interna si externa. Mai mult, acelasi proiect de metodologie intentioneaza ca aceste evaluari sa se faca din anul scolar 2011-2012.
Asa cum era de asteptat, ministrul Hardau s-a incurcat in propriile acte normative. Mai exact, dupa ce nici o scoala generala sau gradinita nu are in momentul acesta personalitate juridica, iata ca, din anul scolar viitor, acestea vor falimenta, deoarece nu mai au drept de scolarizare.
Asa cum am semnalat, in invatamantul gimnazial este o situatie inedita privind statutul juridic al unitatilor scolare. Inca din 2004, de cand a fost promulgata Legea nr. 354 pentru modificarea si completarea Legii invatamantului nr. 84/1995 si care stipuleaza ca "institutiile de invatamant si unitatile de invatamant cu minimum 200 de elevi sau cu minimum 100 de prescolari sunt institutii cu personalitate juridica", in prezent nici o asemenea unitate educationala nu a primit acest statut. De altfel, lucru confirmat de toti inspectorii scolari generali la ultima intalnire de la Covasna cu ministrul educatiei. Numai ca Mihail Hardau o face si mai lata, semnand recent un nou act normativ, un proiect de Metodologie privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru anul scolar 2007-2008, document prin care se anuleaza dreptul de inscriere a elevilor de catre unitatile de invatamant.
Astfel, la capitolul II, punctul "b", din documentul amintit, se precizeaza negru pe alb: "Reteaua scolilor primare se va intocmi de catre inspectoratele scolare, mentionandu-se numai cele cu personalitate juridica. Evidenta acestora se va tine la inspectoratul scolar". Si la capitolul cu invatamantul gimnazial apare aceeasi precizare, numai ca, aici, inspectoratele scolare pot intocmi listele doar "dupa consultarea autoritatilor administratiei publice locale". Tot impreuna cu primariile, acestea vor purcede si la evaluarea interna si externa, dupa ce, chipurile, aceste scoli vor primi personalitate juridica.
Legea calitatii, incalcata cu fruntea senina
Prin acest act normativ, ministrul educatiei incalca si Legea calitatii: "Pentru anul scolar 2007-2008, inspectoratele scolare in colaborare cu Consiliile locale/consiliile judetene si al municipiului Bucuresti vor analiza oportunitatea infiintarii de noi unitati de invatamant cu personalitate juridica si numai in cazuri bine justificate vor inainta, o data cu proiectul planului de scolarizare, un raport de evaluare interna al noii unitati de invatamant"(cap. IV din Metodologie). Probabil ca nimeni din armata de consilieri si juristi care-l inconjoara pe Hardau nu l-a prevenit ca prin acest punct incalca flagrant Legea calitatii 87/2006, care stipuleaza la articolul 29, alin. 2: "In invatamantul preuniversitar, evaluarea si acreditarea se fac la nivelul structurilor institutionale pentru fiecare nivel de invatamant, fiecare tip de program de studii si de calificare profesionala, dupa caz".
Mai mult, tot din metodologie aflam o alta absurditate: "Incepand cu anul scolar 2011-2012, toate unitatile publice de invatamant preuniversitar acreditate se vor supune evaluarii externe". Reactia organizatiilor profesionale a venit imediat. "Amanarea pana in anul scolar 2011-2012, a unei legi organice cerute de UE si al carei termen de aplicare este anul scolar 2006-2007, este inexplicabila", consemneaza Asociatia EDU CER intr-un comunicat de presa.
In consecinta, pentru anul scolar 2007-2008, planul de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar vor fi realizate printr-un studiu de specialitate (expertiza), la elaborarea caruia vor fi implicati profesorii consilieri din centrele si cabinetele scolare, specialisti din centrele judetene de resurse si asistenta educationala, din cadrul centrului judetean de asistenta psihopedagogica, sindicatele din invatamant, autoritatile locale. Mai mult, Hardau le impune acestora si criteriile obligatorii pentru fundamentarea planului de scolarizare: "criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic, oferta educationala".
Sursa: Gardianul