Educatie
Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)
Ziua de azi va fi pentru tine o zi de relaxare. nimic nu iti va strica echilibrul interior.
› vrei zodia taCultura generala
Fraza "Sah-mat" provine de la fraza persana "Shah Mat" care se traduce "Regele a murit".
› vrei mai multBancul zilei
- Clientii sa manance acasa, iar bacsisul sa-l trimita prin mandat postal.
› vrei mai multShop Clopotel.ro

Cu sau fara religie in scoala?
23 Octombrie 2006Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului apreciaza ca religia este singura in masura sa "stavileasca" raul din scoli, elevii fiind tot mai des confruntati cu tentatia tutunului, alcoolului, drogurilor, a sexualitatii premature, vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament.
Obligate sa intervina sunt familia si scoala, dar un rol principal poate reveni religiei. Totodata, mitropolitul s-a declarat surprins de faptul ca Ministerul Educatiei si Inspectoratul Judetean Cluj nu au avut o reactie critica fata de protestul asociatiei care "nu tine seama de Legea invatamantului, care mentioneaza religia ca disciplina scolara parte a trunchiului comun" si care sustine ca manualele de religie prezinta conceptii unilaterale si lacunare. La randul sau, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica a declarat ca institutia pe care o reprezinta "imbratiseaza intru totul" pozitia exprimata public de IPS Bartolomeu Anania.
Bartolomeu Anania s-a declarat nemultumit si de faptul ca lipsesc protestele parintilor si copiilor referitoare la incalcarea drepturilor proprii privind studiul religiei in scoli. "Care este legea care sa interzica un Te Deum inaugural de 10-15 minute, inainte de inceperea efectiva a anului scolar si cu participare absolut benevola?", a completat mitropolitul.
Nici profesorii bucuresteni nu sunt de acord cu eliminarea orelor de religie, dar nici nu au cunostinta de protestul Asociatiei "Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta".
In Scoala nr. 66 din sectorul 2, d-na director, Gabi Florea, nu concepe activitatea elevilor fara rugaciunea zilnica. "Excluderea disciplinei religioase ar afecta mult caracterul elevilor. S-ar pierde foarte mult pe plan spiritual deoarece din antichitate nu exista popor fara religie si fara Dumnezeu", ne-a explicat Gabi Florea.
Veronica Nicolae, profesor de religie la scoala 173, din sectorul 1 crede ca o decizie poate fi luata doar in urma unei dezbateri publice la care sa participe elevi, profesori si parinti. Desi evanghelisti, doi dintre elevii sai au decis sa participe la orele de religie ortodoxa. "Totul tine de libera constiinta, dar si de optiunea parintilor", a completat profesoara.
Dragos Ionita este profesor la Scoala nr. 77 din sectorul 2 de mai bine de 5 ani. "Ar fi o mare pierdere deoarece aceasta materie este necesara in educatia copiilor, dar si in formarea lor ca oameni", ne-a spus Dragos Ionita.
Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat cunostinta de cererea Asociatiei mentionate, dar nu este de acord cu ea. "Nici nu se pune problema unei astfel de masuri. Putem vorbi despre o reeditare a manualelor de religie, dar sub nicio o forma despre eliminarea acestei discipline din programa scolara", ne-a declarat Daniel Tomoni, seful biroului de presa al MEdC.
Sursa: Azi