Educatie
Horoscopul zilei
Cultura generala
Limacsii sunt hermafroditi.
› vrei mai multBancul zilei
Un englez de familie buna este intrebat care e diferenta dintre Anglia, Irlanda si Scotia. El raspunde cu urmatorul exemplu:
- Daca o persoana in Anglia este invitata la ceai si cere mai mult zahar, va primi de la stapina casei o bucatica foarte mica. In Irlanda, stapina casei ii va intinde zaharnita si o va ruga sa se serveasca. Daca in Scotia ar fi formulata o astfel de dorinta, stapina casei ii va spune incetisor: "nu ati amestecat destul ceaiul".
Shop Clopotel.ro

Criterii draconice pentru notarea elevilor
06 Septembrie 2004Cei care trebuie sa aiba emotii pentru modul in care vor fi notati sint elevii din clasa a V-a si cei din a VIII-a deoarece din acest an scolar criteriile se vor aplica doar pentru ei. Daca cele pentru clasa a VIII-a au fost deja elaborate, cele pentru clasa a V-a nu sint gata si vor ajunge in scoli abia in octombrie. De anul viitor, si elevii de clasa a VI-a si a VII-a vor fi notati dupa aceleasi criterii. Cind vor pune nota, profesorii vor avea in fata pagini intregi pe care vor fi trecute criteriile.
26 de file de criterii la limba romana
Metodologia de acordare a notelor pentru materiile clasei a VIII-a are aproape 200 de file.
Doar la limba romana sint 26 de pagini! Pentru fiecare nota, fie ca elevul este ascultat, fie ca da lucrare scrisa, profesorul trebuie sa tina cont de anumite criterii. De exemplu, pentru a obtine nota 5 la limba si literatura romana, un elev de clasa a VIII-a trebuie sa stie sa identifice inceputul si sfirsitul unui dialog sau sa explice sensul anumitor cuvinte.
In schimb, pentru nota 7, trebuie sa “decodeze unu-doua elemente nonverbale care insotesc mesajele orale” sau sa identifice rolul si semnificatia anumitor cuvinte, ne informeaza Ministerul Educatiei in limbajul specific. Daca aspira la 10, va fi nevoit sa-i comenteze profesorului “elementele nonverbale care insotesc mesajele orale”, sa analizeze anumite cuvinte, sa explice sensul lor si sa stie sa le foloseasca in alte fraze.
5, daca stii unde e Romania pe harta
La geografie, lucrurile par mult mai simple, desi criteriile de notare se intind pe 15 pagini. Pentru 5, elevul trebuie sa-i arate profesorului unde se afla pe harta Romania si sa spuna ce forme de relief are. Un elev poate primi nota10 doar daca stie sa explice “pozitia matematica si geografica a Romaniei” si sa spuna “ce consecinte decurg de aici”.
“Sistemul este greoi si prost. Cum sa stai cu baremul de zeci de foi in fata? Clasele sint eterogene, eu predau acelasi lucru tuturor, dar modul de receptare este diferit. Vor fi mari reticente in privinta acestor criterii”, este de parere Camelia Zamfir, profesoara de limba si literatura romana la un liceu din Bucuresti. Pe de alta parte, Florin Ionita, care preda aceeasi materie la Colegiul “Iulia Hasdeu” din Bucuresti, spune ca aceste criterii sint utile deoarece urmaresc o notare obiectiva si fidela. Nu exista criterii pentru notele 6 si 8!
Pe site-ul MEC, la www.edu.ro, pot fi citite noile criterii draconice de notare. In introducerea elaborata la “Criteriile de notare pentru clasa a VIII-a”, elevii pot afla si vestea cea buna. Pentru notele 6 si 8 nu exista criterii. Cum explica MEC aceasta “scapare”: “Au fost elaborate criterii pentru fiecare obiectiv de referinta al programei scolare pe patru niveluri de performanta, corespunzator notelor 5, 7, 9 si 10. Nota 6 se acorda atunci cind un elev indeplineste criteriile pentru nota 5, dar nu atinge criteriile corespunzatoare notei 7. In mod asemanator se acorda nota 8”.
Profesorii risca sanctiuni
Noile criterii de notare a elevilor devin obligatorii de la 15 septembrie. Profesorii care nu vor tine cont de ele risca sa primeasca sanctiunile prevazute de statutul cadrului didactic. “Este ca si cum nu si-ar indeplini sarcinile de serviciu, iar atunci ar putea primi de la mustrare scrisa si verbala pina la desfacerea contractului de munca”, spune Daniel Tomoni, seful Biroului de presa din MEC. El adauga ca e putin probabil ca un profesor sa fie dat afara pentru ca nu a respectat criteriile respective, dar in cazul in care la clasa se vor efectua inspectii care vor demonstra acest lucru, atunci, cu siguranta, sanctiunile respective se vor aplica.
“Ne asteapta inregistrarea audio-video a orelor”
Ministerul Educatiei justifica introducerea acestor criterii prin faptul ca la liceu se va intra si pe baza mediilor din anii de studiu si toti elevii trebuie notati la adevarata lor valoare. “Elevul nu trebuie ascultat o singura data si apoi sa-i dai nota. Dupa mai multe ascultari pe parcursul mai multor zile poti hotari o nota”, precizeaza Adrian Stoica, dierctorul Serviciului National de Evaluare si Examinare. Asadar, pentru o singura nota - sa zicem, la geografie -, elevii din Romania vor putea fi ascultati timp de o saptamina. Iar profesorii, la rindul lor, vor avea o sarcina extrem de dificila, fiind obligati sa manipuleze in fata elevului zecile de criterii impuse de MEC. Dupa cum ne spunea un profesor revoltat, “daca MEC are de gind sa mearga cu seriozitate in aceasta directie, a obiectivitatii maxime in ce priveste notarea elevilor, trebuie sa ne asteptam in scurt timp ca fiecare ora de clasa sa fie inregistrata audio-video pentru ca profesorul sa poata dovedi ca a pus corect notele”.