Educatie
Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)
Ziua de azi va fi pentru tine o zi de relaxare. nimic nu iti va strica echilibrul interior.
› vrei zodia taCultura generala
Cel mai jos continent este Europa, aflat la 340 m deasupra nivelului marii.
› vrei mai multBancul zilei
Elena a primit de ziua ei un iepure de ciocolata. Bunica a intrebat-o de unde va incepe sa il manance. Elena a raspuns: de la picioare ca sa nu fuga.
› vrei mai multShop Clopotel.ro

Copiii si studentii nu trebuie sa fie papagali
03 Octombrie 2006Ieri s-a deschis anul universitar 2006-2007. Premierul Calin Popescu Tariceanu a acordat ziarului Adevarul un interviu, in exclusivitate, in care a vorbit despre problemele sistemului de invatamant romanesc.
- Aveti curaj sa-i lasati pe copiii dumneavoastra in invatamantul de stat? Intentionati sa-i inscrieti in invatamantul particular sau la o institutie de invatamant din strainatate?- Cred ca nu trebuie sa privim educatia din Romania cu asa un defetism si cu atata descurajare incat cuiva sa-i fie frica in mod justificat sa-si dea copiii la scoala in Romania. Invatamantul romanesc trece
printr-un profund proces de transformare, de modernizare. Desigur, tranzitia politica si economica a adus multe probleme, atat umane, cat si materiale. Foarte multe voci critice au acuzat scaderea nivelului performantelor educationale, mai mult sau mai putin meritat. Cert este ca invatamantul romanesc inregistreaza deopotriva succese si esecuri. Succesele sunt vizibile in numarul de specialisti cooptati de companiile straine, iar esecurile sunt resimtite in special de tinerii absolventi care nu-si gasesc locul pe piata muncii. Guvernul a demarat o reforma profunda in educatie, menita sa aduca scoala romaneasca la standarde europene, atat prin introducerea unor criterii de calitate, cat si prin investitii consistente. Am demarat cel mai amplu program de investitii in educatie derulat in ultimii 15 ani in Romania. Ca sa va dau cifre concrete, Ministerul Educatiei a beneficiat in 2006 de 3 rectificari bugetare primind per total o suplimentare financiara de 3.032 milioane de lei noi (860 milioane de euro). Peste 70% din aceasta suma (2.128 milioane de lei noi) a fost alocata pentru proiecte de investitii. Este o suma care depaseste investitiile facute in invatamant in ultimii 8 ani! In anul 2006, bugetul alocat investitiilor de capital a fost de 11 ori mai mare decat in 2005. In 2007 vom continua aceasta directie si vom aloca semnificativ mai multe fonduri pentru educatie decat in acest an. In aceste conditii, parerea mea este ca scoala romaneasca este pe drumul cel bun. Imi doresc doar ca acest proces de modernizare sa se produca foarte rapid.
- Care sunt problemele scolii romanesti pe care Guvernul Romaniei le-a identificat si pe care intentioneaza sa le rezolve in perioada urmatoare?
- Dupa parerea mea, cele mai grave probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc sunt legate de infrastructura si de calitatea actului de educatie. In ceea ce priveste infrastructura scolara, nu trebuie sa facem greseala sa cheltuim toate resursele pe care le avem pe peticeli, adica pe repararea infrastructurii pe care am mostenit-o. Vreau sa investim in proiecte de amploare in educatie. Campusuri noi, centre de excelenta, platforme de cercetare, biblioteci si laboratoare sunt cateva exemple de proiecte ambitioase pe care trebuie sa le pornim de la zero.
In ceea ce priveste calitatea, exista doua aspecte ale problemei. Pe de o parte, curricula si specializarile inca nu corespund intru totul practicii din viata reala. Avem nevoie sa ne adaptam educatia la piata muncii, iar aptitudinile pe care le formam in scoala sa fie orientate spre concret. scoala romaneasca nu va reusi sa iasa din blocaj cata vreme va pune accent pe memorare, si nu pe dezvoltarea aptitudinilor tinerilor de a gestiona situatii concrete. Pe de alta parte, cred ca scoala trebuie sa ofere elevilor modele de comportament si de profesionalism. Aici, profesorul joaca un rol cheie. Profesorul este mai mult decat un profesionist care preda o materie. El trebuie sa fie un model pentru elevi si studenti. Pe langa acestea, mai sunt cateva probleme cu care se confrunta scoala romaneasca si care ma preocupa: cresterea ratei abandonului scolar; reducerea interesului tinerilor absolventi de invatamant superior pentru profesia de cadru didactic; nivel inca redus de informatizare a scolii; un spirit antreprenorial redus in universitati.
- Considerati ca elevii si studentii au parte de o evaluare si de examene obiective?
- Experienta din acest an din perioada de examinare mi-a lasat un gust amar si sincer imi doresc ca situatia sa nu se mai intample. A fost o dovada in plus ca se mentin in continuare disfunctionalitati in procesul de examinare a elevilor si studentilor. Mai grav este ca nu se urmareste evaluarea continua. Procesul de examinare nu este interactiv, bazandu-se inca pe memorarea cunostintelor, si nu pe sintetizarea, interpretarea si aplicarea informatiilor. In procesul de evaluare inca se incalca principiile etice si de deontologie profesionala. Am cerut Ministerului Educatiei sa vina cu solutii pentru aceste probleme. In plus, avem nevoie si de sprijinul studentilor pentru a demasca si stopa coruptia din mediul universitar, precum si incalcarile deontologiei specifice profesiei de cadru didactic.
- Invata elevul roman prea mult despre papadie si salata?
Dincolo de figurile de stil pe care le putem folosi, problema este ca in acest moment curricula nu este pe deplin modernizata. Desigur, s-au facut progrese, dar mai avem inca materii sau abordari de tip vechi. Iar cea mai periculoasa abordare, la care m-am referit si mai devreme, este accentul pe memorare si pe teorie. Copiii si studentii nu trebuie transformati in niste papagali, care invata pe dinafara niste lectii si cursuri. Ei trebuie respectati ca niste viitori adulti, care se formeaza atat din punctul de vedere al personalitatii, cat si al pregatirii scolare si profesionale in sistemul de educatie. scoala romaneasca trebuie sa incurajeze creativitatea, spiritul practic si de initiativa, precum si increderea in fortele proprii. In acelasi timp, avem si exemple pozitive: sunt multe universitati care promoveaza o politica educationala moderna si cu baze materiale impresionante. In acest context, vreau sa incurajez universitatile sa gandeasca parteneriate cu companiile private si cu administratia, astfel incat sa formeze studenti apti sa-si gaseasca locuri de munca rapid pe piata.
- Cum se va descentraliza invatamantul preuniversitar?
- Descentralizarea invatamantului preuniversitar presupune, in primul rand, transferarea majoritatii deciziilor cu privire la organizarea si functionarea invatamantului preuniversitar la nivelul comunitatilor locale. Acest lucru se poate realiza doar prin cresterea responsabilitatii autoritatilor locale pentru calitatea procesului de invatamant, concomitent cu promovarea unui nou mecanism de finantare a invatamantului preuniversitar. Un rol extrem de important in descentralizare il va juca insa introducerea unui management imbunatatit al resurselor umane si materiale care sa stimuleze stabilitatea cadrelor didactice si cresterea performantelor scolare ale elevilor.
- Cand si cum vor fi solutionate revendicarile salariale ale cadrelor didactice?
Ca prim-ministru sunt preocupat de calitatea vietii personalului didactic, dar, in acelasi timp, am responsabilitatea sa am o perspectiva de ansamblu si sa tin cont de interesele tuturor categoriilor socio-profesionale din Romania. Ne-am onorat angajamentele asumate in fata partenerilor sociali din educatie la negocierile din noiembrie. Am majorat salariile pentru cadrele didactice cu 11,8% in 2006 si am platit drepturile salariale restante din perioada 2001-2004. Pentru 2007 am facut o oferta consistenta si conforma cu ceea ce poate sustine economia, fara sa producem inflatie. Un pas extrem de important in solutionarea revendicarilor salariale este adoptarea, propunerea legii salarizarii din sistemul bugetar. Dorim crearea unui mecanism bazat pe remunerarea in functie de performantele profesionale si stiintifice individuale. In plus, managementul scolilor si universitatilor trebuie sa elaboreze si sa puna in aplicare strategii moderne in domeniul resurselor umane.
- Studentii s-au intors in amfiteatre. Este oferta universitara compatibila cu nevoile de pe piata muncii?
Sistemul de educatie ar trebui sa fie mai atent la semnalele care vin dinspre piata muncii. Universitatile ofera studentilor un numar prea mare de specializari nefundamentate in cerintele pe termen lung ale pietei muncii. Ar fi bine ca reprezentantii universitatilor in mod special sa aiba un comportament pro-activ. Sa contacteze firme, sa faca parteneriate pentru dezvoltarea unor proiecte comune si a unor centre de cercetare. Ar trebui sa se renunte la acele programe curriculare care reflecta mai degraba interesele subiective ale cadrelor didactice decat nevoile reale ale studentilor. In acelasi timp, trebuie refacut echilibrul intre comunicarea de cunostinte, simularea metodelor si proceselor cuprinse in programele de studiu si experimentarea acestora. Doar in acest fel studentii nu vor deveni someri de lux, adica someri cu diploma. In fine, nu avem un cadru national al calificarilor bazat pe competente, cunostinte, aptitudini si abilitati. Studentii au nevoie de un sistem corect de evaluare, bazat pe fairplay, pentru ca ei trebuie sa-si vada meritele recompensate si incurajate. Am spus acest lucru si la inaugurarea anului universitar la Cluj. Daca as fi student, mi-as dori sa fiu evaluat corect. Primii pasi pentru remedierea acestor probleme au fost facuti. Un exemplu este dotarea universitatilor cu laboratoare si cu platforme de cercetare moderne. Obiectivul nostru este sa cream spatii in care informatiile teoretice sa poata fi transformate in experimente practice, surse de cercetare si inovare.
- V-ati impacat cu domnul ministru Hardau? Cum apreciati prestatia domniei sale?
- In orice echipa apar neintelegeri la un moment dat, dar principalul este ca toate acestea sa duca la mai multa comunicare si, in final, solutii la diverse probleme. Relatia cu domnul ministru Hardau este una profesionala, iar obiectivul nostru este ca impreuna sa reusim sa aducem sistemul romanesc de invatamant la standarde de performanta apreciabile.
- Sunteti de acord cu calificativul "mediocru" acordat invatamantului romanesc? Aveti un alt calificativ sau o alta nota de la 1 la 10?
- Mie imi place sa construiesc. Nu poti pune calificative finale unui sistem care este in constructie in acest moment, sau, mai bine zis, in reconstructie. Haideti sa vorbim peste cativa ani, cand vom putea sa evaluam unde a dus reforma aplicata de noi. O putem face chiar la finalul guvernarii, in 2008.
- Va ingrijoreaza faptul ca 88 la suta din tinerii Romaniei spun ca vor sa isi ia lumea-n cap si sa plece din tara?
- Rezultatele sondajului la care faceti referire creioneaza o situatie de nemultumire a tinerilor fata de aspecte ale unei societati care se afla in plina transformare. Tinerii au intotdeauna asteptari foarte mari si au nevoie de repere. Pentru ca societatea romaneasca este in transformare, reperele nu sunt foarte evidente pentru ei. Intr-un orizont de timp acceptabil insa, mai ales in perspectiva aderarii la UE in 2007 si odata cu cresterea investitiilor si a nivelului de trai, aceasta situatie se va schimba.
Sursa: Adevarul