Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Cel mai bun prieten/a nu trece prin clipe fericite in aceaasta perioada. Isi doreste sa aiba din partea ta mai multa sustinere si respect.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Parul capilar creste 2-6 ani dupa care este inlocuit de fire noi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea unui cutit de bucatarie: Sa taie pofta de mancare mesenilor

› vrei mai mult

Concurenta de 44 pe loc la administrarea afacerilor

22 Iulie 2008
Absolventii de liceu prefera sa devina studenti mai mult pe baza notelor de la bacalaureat si din timpul liceului decat prin examen de admitere. Multi si-au depus dosarele la mai multe facultati pentru a nu ramane un an acasa.

La Universitatea din Bucuresti, pe cele peste 4.000 de locuri subventionate de la buget in acest an s-au inscris aproape 25.000 de candidati, in medie cam 5,7 candidati pe loc. Cele mai numeroase optiuni s-au inregistrat la Facultatea Administratie si Afaceri (29,5 candidati pe loc), in cadrul careia specializarea Administrarea afacerilor are 44,7 candidati pe loc. Admiterea la aceasta facultate se face pe baza de dosar.

Urmatoarea facultate in topul preferintelor este cea de Istorie, la care se intra tot pe baza de dosar si la care se lupta 6,3 candidati pentru un loc. La Sociologie si Asistenta sociala, specializarea Sociologie este preferata candidatilor, cu 6,20 pe loc.

La Facultatea de Litere, la Limba si literatura romana - Limba si literatura straina, concurenta este de 4,6 pe un loc bugetat, in timp ce la specializarea Comunicare si Relatii publice, concurenta este de peste 9 candidati pe un loc, insa aici admiterea se face in urma unui examen. La Geografie, media este ridicata de specializarile Planificare teritoriala, Hidrologie si Meteorologie, Cartografie (21 pe loc) si Geografia Turismului Bucuresti (19,8 pe loc). Facultatea de Drept este in continuare cautata, pentru un loc se vor lupta la examen 4 candidati.

Potrivit cifrelor de la inscriere, concurenta la Universitatea Politehnica Bucuresti este de aproximativ doi pe loc, in conditiile in care 8.500 de candidati lupta pe 4.700 de locuri. Cele mai multe inscrieri s-au inregistrat la Energetica, cu aproape 4 candidati pe un loc, care vor intra pe baza de dosar.

La polul opus sunt facultatile la care se dau examene: la Stiinte aplicate si Inginerie in limbi straine sunt mai multe locuri de la buget fata de numarul candidatilor inscrisi. Reprezentantii universitatii au realizat si o statistica a candidatilor care s-au inscris la doua facultati si au sesizat ca, de exemplu, jumatate dintre cei care s-au inscris la Automatica si-au depus dosarul si la Inginerie Electrica.

La Timisoara, 12.000 de tineri candideaza pe 2.050 de locuri subventionate de stat. Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), a analizat situatia inscrierilor si a facut un top al celor mai dorite facultati. Pe primul loc sunt Facultatea de Stiinte politice, Filozofie si de Stiintele comunicarii, unde sunt 18,4 candidati pe un loc la fiecare specializare in parte.

Urmatoarea facultate este cea de Economie si Administrarea Afacerilor, unde 3.200 de tineri vor sa ocupe cele 500 de locuri. Pe treapta a treia, cu 3 candidati pe loc, sunt facultatile de Litere, Istorie si Teologie. Doar la Teologie se cer binecuvantarea Mitropoliei Banatului, adica un fel de recomandare, si un eseu care va fi prezentat in fata comisiei de examinare. Pe langa aceasta sectie, la UVT mai sunt 3 facultati considerate vocationale, unde se vor da probe de aptitudini, cum ar fi Facultatea de Arte, Educatie Fizica si Sport si cea de Muzica si Teatru.

La facultatile din Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, candidatii se vor lupta pe 5.343 de locuri. "Cea mai mare concurenta ramane la facultatile traditionale - Finante si Marketing, Relatii internationale cu predare in limba straina si Administratie publica in limba straina.Cei mai multi elevi aleg aceste facultati fie pentru ca, daca aleg Finantele, cred ca vor lucra in banci, unde sunt cele mai bune conditii de salarizare la momentul actual, fie pentru ca, daca aleg Marketing, cred ca se pot angaja oriunde", spune rectorul ASE Bucuresti, Ion Gheorghe Rosca. Potrivit rectorului ASE, concurenta este ceva mai scazuta anul acesta, cand se inregistreaza aproape 7.000 de candidati, fata de cei peste 8.000 din 2007.

Fentarea admiterii

Absolventii de liceu isi depun dosarele de admitere la mai mult de doua facultati pentru a fi siguri ca prind un loc cat mai bun. Presedintele Uniunii Studentilor din Romania spune ca asa se intampla in fiecare an si este bine pentru facultatile unde se dau examene de admitere, intrucat creste concurenta. "In functie de profil, ei aleg chiar si universitati diferite. Pe partea tehnica merg si la Politehnica, si la Universitatea Tehnica de Constructii.La uman, cum ar fi Stiinte politice, se inscriu si la Universitatea din Bucuresti si la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Pe partea economica, se inscriu la ASE la mai multe facultati", explica Gabriel Petrea, liderul USR. Despre admiterea pe baza notelor de la bacalaureat si din liceu, Gabriel Petrea spune ca tinerii se fenteaza pe ei: "Te duci cu dosarul si zici ca ai facut o facultate, apoi dupa ce termini te plangi ca scoala nu a fost buna".

Sursa: Cotidianul
Inapoi la lista de stiri