Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Localitatea Carani din judetul Timis, in trecut Mercydorf, este singura asezare de pe teritoriul Romaniei care a fost infiintata de italieni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce pun moldoveni televizorul pe sifonier?
Ca sa se uite sub fustele animatoarelor

› vrei mai mult

Comoara din insula Robinson Crusoe

29 Septembrie 2005
O companie chiliana care a utilizat un robot de ultima generatie afirma ca a descoperit un tezaur al incasilor, ce valoreaza in jur de zece miliarde de dolari

Vanatorii de comori cred ca au descoperit pe insula Robinson Crusoe un tezaur legendar din secolulul al XVIII-lea, care valoreaza miliarde de dolari, relateaza The Guardian, care citeaza ziarele chiliene.

Insula Robinson Crusoe (botezata chiar dupa titlul faimosului roman) este situata in arhipelagul Juan Fernandez, la 700 de kilometri de Chile, si era un refugiu pentru corsarii care treceau prin Oceanul Pacific.

Potrivit legendei, comoara, care apartinea incasilor, a fost furata in timpul cand Peru era cucerit de spanioli, in secolele al XVI-lea si al XVII-lea. Capitanul navei care transporta comoara si care se intorcea in Spania a decis sa se opreasca pe insula Robinson Crusoe si sa ingroape aurul acolo. Inainte ca acesta sa apuce sa se intoarca dupa comoara, piratul englez Cornelius Webb a descoperit-o si a ingropat-o in alt loc de pe insula.

Pe aceasta insula a locuit si marinarul scotian Alexander Selkirk, in 1704, dupa ce s-a certat cu capitanul vasului pe care se afla. Selkirk a trait pe acea mica insula timp de patru ani si patru luni, cand a fost descoperit si salvat. Povestea sa l-a inspirat pe scriitorul Daniel Defoe sa scrie renumitul roman "Robinson Crusoe" in anul 1729. Chiar saptamana trecuta, o alta echipa de arheologi, din care facea parte si expertul scotian dr David Caldwell, a gasit tabara marinarului Selkirk, acolo unde acesta se uita dupa vapoare. La locul respectiv, arheologii au descoperit fragmente dintr-un compas de navigatie de bronz, care apartinuse lui Selkirk.

Tezaurul incasilor
Acum, o echipa de cautatori de comori care au utilizat un robot detector de metale, denumit "Little Arthur" sau "Arturito", sustine ca a descoperit locul unde este ingropata fabuloasa comoara.

Compania chiliana care l-a creat pe "Little Arthur", Wagner Technologies, a anuntat oficial ca robotul a depistat la circa 15 metri sub pamant faimosul tezaur si ca, in cateva zile, vor fi declansate operatiunile de excavare, dupa ce vor primi permisiunea oficialitatilor.

Exista voci care estimeaza ca tezaurul ar contine nici mai mult, nici mai putin de 800 de lingouri de aur, piese de argint si alte bijuterii care valoreaza in jur de zece miliarde de dolari. Ziarele chiliene vorbesc despre faptul ca fabuloasa comoara ar contine zeci de bijuterii si statuete de aur masiv care ar fi apartinut incasilor.

Normal, promisiunea unei astfel de comori a atras din totdeauna hoarde de vanatori de comori din toata lumea, care insa nu au avut noroc.

Incepand cu anul 1998, milionarul american Bernard Keiser a intrat in toate pesterile de pe insula in cautarea comorii pierdute. El a investit in cautarile sale peste un milion de dolari, insa nu a reusit sa descopere legendara comoara. In schimb, robotul Arturito (nume dat dupa personajul din Star Wars R2 D2), a descoperit in doar cateva momente aurul, dupa ce a fost "trimis in misiune" de catre inginerii de la Wagner Technologies, in locul denumit Cerro Tres Puntas.

Arturito "vede" sub pamant
"Cea mai mare comoara din lume a fost localizata" a anuntat avocatul firmei Wagner Technologies, Fernando Uribe-Etxeverria. Deja, acest anunt a declansat o disputa in ceea ce priveste drepturile asupra comorii, in conditiile in care Guvernul chilian sugereaza ca ar avea drepturi depline asupra descoperirii. Wagner Technologies a refuzat sa faca orice comentariu.

Robotul "Little Arthur" sau "Arturito" poate scana sub pamant pana la o adancime de 50 de metri si a mai colaborat cu autoritatile chiliene. Prima data, robotul a descoperit arsenalul unei secte denumite Colonia Dignidad. Armele si rachetele organizatiei fusesera ingropate la zece metri sub pamant si desi autoritatile le cautau de ani de zile, robotul a descoperit armele aproape instantaneu.

Apoi, in cazul disparitiei omului de afaceri Jose Yuraszeck, Arturito a fost capabil sa analizeze solul si sa identifice urme de oase umane, ceea ce a permis investigatorilor sa sape exact in locul unde victima crimei fusese ingropata.

Georadarul localizeaza obiectele din pamant prin intermediul unor radiatii electromagnetice pe care le emite, dupa care masoara semnalul reflectat, care, la randul sau, este reprezentat apoi in imagini bidimensionale sau tridimensionale. Arturito utilizeaza o noua tehnologie si este capabil sa scaneze compozitia atomica a materialelor, cum ar fi apa, metale si petrol, pana la o adancime de 50 de metri sub pamant. De asemenea, robotul utilizeaza un sonar pentru a scana solul. Arheologii si oameni de stiinta sunt de parere totusi ca este extrem de dificil sa se stabileasca cu precizie natura metalelor descoperite de robot si ca, de asemenea, imaginile emise de GPR pot fi interpretate numai de catre experti. Acum, pana la dezgroparea comorii, toti ochii sunt atintiti spre micuta insula, unde se va afla in curand daca faimoasa comoara este o legenda sau nu.

Sursa: Ziua
Inapoi la lista de stiri