Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Toate vor merge bine pentru tine astazi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi garda jos. Fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau, ca sa eviti orice neplaceri ce pot aparea pe neasteptate.

› vrei zodia ta

Cultura generala

La 12 octombrie 1999 secretarul general al O.N.U., Kofi Annan a anuntat ca, odata cu nasterea unui baiat la Sarayevo, populatia lumii a ajuns la 6 miliarde.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula si taica-sau:
- Ce mai e nou pe la scoala, fiule ?
- Nimic ! Mi-au prelungit contractul pentru clasa a VI-a !

› vrei mai mult

Clopotelul suna cu intarziere pentru elevii de la tara

11 Septembrie 2006
Clopotelul suna. E prima zi de scoala. Copiii se aduna in careul scolii. Apoi intra fiecare in clasa lui. Profesorul se asaza la catedra. Striga catalogul. Elevii prezenti raspund. Dar clasa e aproape pustie. Mai mult se "aude" linistea decat murmurul copiilor care au venit la cursuri. Dar unde sunt cei absenti? Profesoara nu mai are nevoie de raspuns. Stie deja. Doar i-a vazut la camp in aceeasi dimineata, alaturi de parintii lor, la culesul porumbului. Absentii vor ajunge si ei la scoala. Dar asta se va intampla abia luna viitoare, dupa ce hambarele vor fi pline. Desi fenomenul e cunoscut de ani buni, oficialii de la Bucuresti nu stiu precis cati copii nu vor fi prezenti la scoala la 15 septembrie. Cati copii din Romania vin la scoala mai tarziu, pentru ca sunt tinuti de parintii lor la munca pana la mijlocul lui octombrie. Asta se intampla in mediul rural. Se stie doar ca abandonul scolar e "in floare". Nu doar la tara. E valabil si pentru orase, unde copiii din familiile sarace sunt pusi la cersit, la furat sau la carat marfuri pentru diversi patroni.

Intram in zona nisipurilor miscatoare. Nimic nu e sigur. Fenomenul este cunoscut de ani buni la Bucuresti. Dar nimeni nu are date certe in legatura cu numarul exact al copiilor din Romania care nu vor merge nici in acest an la scoala de la 15 septembrie. Poti sa intrebi la Ministerul Educatiei. Nu exista informatii clare. Dai telefon si la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. Nici acolo nu se stie sigur, desi specialistii recunosc ca problema exista.
Lipsa aceasta de informatii vine si de la faptul ca in teritoriu nu se face mai nimic pentru apararea drepturilor copilului. In multe primarii, mai ales in cele din mediul rural, lucreaza asistenti sociali. Dar organizatiile neguvernamentale spun ca de multe ori acesti asistenti sociali sunt acolo numai cu numele, pentru ca in realitate nu fac nimic. Unii au fost pusi in posturile lor doar pe baza relatiilor bune pe care le au cu primarul sau cu alte oficialitati locale. Si atunci cine sa se ingrijeasca cu adevarat de soarta copiilor?

Statistici peste statistici

Sa vedem statisticile. Descoperim un program facut, cu doi ani in urma, de Biroul International al Muncii si Ministerul Educatiei in judetele Iasi, Galati, Vaslui si Botosani. Au fost depistate scoli unde jumatate dintre elevi munceau in gospodaria parintilor lor, iar riscul ca acesti copii sa "uite" definitiv de carte era foarte mare. Ultimii ani au adus si statistici din partea Ministerului Muncii.

Oficialitatile arata ca aproape 900.000 de copii, din totalul celor cinci milioane de minori cati sunt in tara noastra, sunt pusi la munca. Se mai spune ca aproximativ 600.000 de copii muncesc in agricultura. Pe de alta parte, exista cel putin 60.000 de minori folositi la cersit sau la furat.

Nici in privinta abandonului scolar nu exista date certe. Se stie doar ca fenomenul a luat amploare in ultimii ani, cu precadere in mediul rural. Daca in urma cu zece ani aveam o rata de parasire a scolii de 0,6% din totalul elevilor de la noi cuprinsi in invatamantul obligatoriu, la ora asta se apreciaza ca procentul ajunge la 1,2%.

Scoli igienizate de voluntari

Organizatiile neguvernamentale incearca sa-i aduca pe copii la scoala. Eforturi mari se fac mai ales in scolile satesti. Asa cum face Federatia Internationala a Comunitatilor Educative in doua scoli din judetul Arges, mai precis din comunele Mihaesti si Titesti.

Am stat de vorba pe aceasta tema cu presedintele respectivei organizatii, profesorul Toma Mares. Acesta ne-a spus ca se asteapta ca 20% dintre cei 250 de copii inscrisi la scolile in cauza sa nu inceapa cursurile la 15 septembrie. "Unii lucreaza acum la camp, alaturi de parintii lor. Vor veni la scoala ceva mai tarziu, in cursul lunii octombrie", am auzit de la interlocutorul nostru.

Cert este ca reprezentantii acestei organizatii se vor duce la 15 septembrie la cele doua scoli sa le ofere elevilor rechizite, manuale, ghiozdane. Dar nu numai atat. La ora asta, voluntarii fac curatenie in acele scoli, repara mobilierul, pentru ca elevii sa aiba conditii decente pentru invatatura.

Scoala se amana

La tara e munca multa in perioada asta, mai ales ca se culege porumbul. Satenii au nevoie de toate fortele disponibile in propria familie, ca sa termine treaba cat mai repede. Asa ca la camp merg si copiii. Prea putini sunt cei care se gandesc la ora asta ca odraslele lor trebuie sa mearga la scoala. Cine sa-si mai bata capul cu problemele astea legate de rechizite, ghiozdan, manuale, uniforma? Sunt doar "mofturi" tipice orasenilor. Si asa multi tarani din zonele sarace ale tarii se plang ca n-au bani nici "sa treaca strada". Ce sa te mai gandesti sa-ti trimiti copilul la scoala! Sau daca il trimiti, atunci o faci numai dupa ce ai terminat treaba la camp.

"Sunt destul de multe cazuri in care copiii vin la scoala cu intarziere, pentru ca munca in agricultura e prioritara pentru parintii lor. Au fost in anii precedenti situatii in care unele scoli satesti si-au amanat deschiderea cursurilor pana cand se termina treaba la camp. Elevii veneau la scoala dupa 1 octombrie", ne-a spus George Roman, director de programe in cadrul Organizatiei "Salvati Copiii".

Este foarte posibil ca si in acest an sa se intample la fel, dar cine poate sa tina evidenta in legatura cu ceea ce se intampla in cele 2.686 de comune din Romania?
In fond, clopotelul suna mai mult la Bucuresti si in celelalte mari orase cand incepe noul an scolar. Suna in prezenta oficialitatilor, la deschiderea festiva, cu flori, bomboane si discursuri marete.

Sursa: Realitatea Romaneasca
Inapoi la lista de stiri