Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Aceasta zi poate deveni foarte eficienta pentru tine, daca ai destula rabdare si tenacitate. S-ar putea ca acest lucru sa iti dea multe batai de cap, deoarece stai cam prost la acest capitol. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi si sa te focusezi doar asupra acestui lucru, sa nu te pierzi cu firea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lotusul amazonic - celebritatea acestui lotus se datoreaza frunzelor sale circulare, colorate in verde aprins pe fata si batand in violaceu pe partea inferioara, ce ating un diametru de 2m. Marginile lor sunt ridicate 5-6 cm in sus ca la o tava de placinta. Aceste platforme circulare, unde se strange putina apa atrage pasarile care o folosesc ca o scaldatoare. Din aceasta cauza populatia bastinasa o numeste apona sau tigaita pasarilor. O asemenea frunza gigantica suporta o incarcatura de nisip de 70-80 kg repartizate uniform pe toata suprafata ei, sau un copil de 25-30 kg. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

O mare celebritate la un interviu:
- Care e secretul succesului dvs?
- Radarea, prietene, radarea, si inc o data, rabdarea...
- Dar eu pot sa numesc o mie de activitati in care rabdarea nu te ajuta.
- Spre exemplu??
- Hmm... sa transporti apa in sita.
- Gresesti; pur si simplu trebuie sa astepti iarna.

› vrei mai mult

Cele mai mari imperii care si-au lasat amprenta asupra istoriei

13 Iulie 2023

soldat roman

De-a lungul istoriei, au existat mai multe imperii care au dominat teritorii vaste si au exercitat un control puternic asupra populatiilor lor. Iata cateva dintre cele mai mari imperii din istorie:


Imperiul Roman


Imperiul Roman a fost unul dintre cele mai influente si durabile imperii din istorie. A atins apogeul in secolul al II-lea d.Hr. si a controlat o mare parte din Europa, nordul Africii si Orientul Mijlociu.


Imperiul Mongol


Fondat de Genghis Han in secolul al XIII-lea, Imperiul Mongol a fost cel mai mare imperiu continuu* din istorie. A acoperit teritorii imense in Asia Centrala, Europa de Est si Orientul Indepartat. Acesta nu a durat mult, doar 88 de ani, pentru ca apoi sa fie impartit in 4 din cauza mostenitorilor lui Genghis Han.

*Cand spunem "imperiu continuu" ne referim la un imperiu sau o entitate politica care este formata din teritorii sau regiuni adiacente, care se invecineaza sau sunt conectate fizic. Intr-un imperiu contiguu, teritoriile sau regiunile sunt unite geografic, fara sa existe alte entitati politice intre ele. 
Acest termen este folosit pentru a descrie un imperiu in care teritoriile sale se afla intr-o unitate fizica si continua, fara intreruperi semnificative de alte teritorii sau entitati politice. Imperiul Roman si Imperiul Mongol sunt exemple de imperii contigue, deoarece teritoriile lor erau conectate fizic, in timp ce Imperiul Britanic, desi mare, avea teritorii dispersate in intreaga lume, nefiind contiguu.


Imperiul Britanic


Cunoscut ca "imperiul pe care soarele nu apune niciodata", Imperiul Britanic a fost cel mai mare imperiu colonial din istorie. A atins apogeul in secolul al XIX-lea, controland teritorii in America de Nord, America de Sud, Africa, Asia si Australia.


Imperiul Spaniol


Imperiul Spaniol a fost unul dintre primele imperii coloniale majore si a atins apogeul in secolul al XVI-lea. A controlat teritorii uriase in America de Sud, America Centrala, Caraibe si Filipine.


Imperiul Otoman


Imperiul Otoman a fost un imperiu islamic care a dominat majoritatea teritoriilor din Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu si Nordul Africii. A atins apogeul in secolul al XVI-lea avand o longevitate de aproximativ 600 de ani.


Imperiul Chinez


Imperiul Chinez, in diversele sale forme, a fost unul dintre cele mai longevive imperii din istorie cu o influenta majora asupra culturii, politicii si economiei din Asia de Est. Dinastia Qin (221-206 i.Hr.), Han (206 i.Hr. - 220d.Hr.), Tang (618-907) si Ming (1368-1644) sunt doar cateva exemple de dinastii care au guvernat China pe parcursul secolelor.


Imperiul Bizantin


Cunoscut si sub numele de Imperiul Roman de Rasarit, Imperiul Bizantin a fost fondat in anul 330 d.Hr., cand imparatul roman Constantin cel Mare si-a mutat capitala la Constantinopol (actualul Istanbul). Imperiul Bizantin a supravietuit mai mult de 1.000 de ani dupa caderea Imperiului Roman de Vest si a jucat un rol crucial in mentinerea traditiilor si culturii grecesti. A avut o influenta semnificativa asupra artei, arhitecturii, literaturii si religiei crestine.


Imperiul Inca


Imperiul Inca a fost cel mai mare imperiu pre-columbian din America de Sud. A existat intre secolele al XIII-lea si al XVI-lea si si-a avut centrul in regiunea Anzilor din America de Sud, acoperind teritorii in ceea ce este astazi Peru, Ecuador, Bolivia si Chile. Incasii au creat o societate organizata si au avut realizari remarcabile in arhitectura, inginerie si agricultura. Capitala lor, Cuzco, era centrul politic si religios al imperiului.


Imperiul Maurya


Imperiul Maurya a fost un imperiu important in India antica si a existat intre secolul al IV-lea si al II-lea i.Hr. A fost fondat de Chandragupta Maurya si a atins apogeul sub conducerea lui Ashoka cel Mare. Imperiul Maurya a fost primul imperiu pan-indian, unificand mare parte din subcontinentul indian sub un singur guvern. A promovat religia budista si a avut un sistem eficient de guvernare si administrare. Economia imperiului era bazata pe agricultura, comert si minerit.


Aceste imperii au avut o influenta semnificativa in perioadele lor de glorie avand un impact puternic asupra istoriei si culturii regiunilor in care au prosperat.

Citeste si Lectia de istorie: Primele imperii
Sau parcurge Test la istorie despre marile imperii


Redactia clopotel.ro
sursa foto: pixabay.com

Inapoi la lista de stiri