Educatie
Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)
In aceasta zi vei ajuta parintii la curatenia in casa. Dar ca sa fii cu adevarat de ajutor, fa doar ce iti cer parintii si nu incerca sa te bagi in lucruri serioase.
› vrei zodia taCultura generala
Numai o persoana dintr-un miliard traieste mai mult de 116 ani.
› vrei mai multBancul zilei
In Ardeal se striga vecinii de pe-un deal pe celalalt: - Maaa...vecinee!... - Care-i baiu maaa?... - Tu ce-ai dat la vaca ta cand o fost beteaga? - "Fotoghin" maaa!... Trece o saptamana... - Maaa...vecinee! - Ce-i baiu maaa...? - D-apoi ce-ai zis c-ai dat la vaca ta cand o fost beteaga? - "Fotoghin" maaa... - Pai da' vaca mea o murit mai!... - Si-a mea maaa...
› vrei mai multShop Clopotel.ro

Cei doi sateliti nou descoperiti ai lui Pluto au primit oficial nume
23 Iunie 2006Cei doi sateliti au fost descoperiti cu ajutorul telescopului orbital Hubble. Nix si Hydra graviteaza la o distanta dubla fata de Pluto decat Charon si din aceasta cauza au fost greu de identificat avand o stralucire de aproximativ 5.000 de ori mai slaba decat a planetei mama.
Dupa descoperire, acesti doi sateliti au primit numele de catalog S/2005 P 2 and S/2005 P 1. Noile nume provin din mitologia greaca, unde Nyx este zeita intunericului, iar Hydra este un monstru cu noua capete care pazeste intrarea in lumea de dincolo.
Cele doua luni au fost observate intr-o zona situata intre 44.000 si 53.000 km de Pluto si sunt de doua - trei ori mai indepartate de planeta decat Charon, al carei diametru este de circa 1.200 de km. In comparatie, cei doua luni noi au diametre de 32 de km si respectiv de 70 de km.
Pluto a fost descoperita in 1930 si se roteste in jurul Soarelui la o distanta de circa 6,4 miliarde de kilometri in centrul centurii Kuiper. Este vorba de o zona a sistemului solar care se intinde dincolo de orbita lui Neptun, intre 4,5 si 7,5 miliarde de kilometri.
In cursul acestei veri IAU va dezbate daca Pluto va continua sau nu sa fie considerata o planeta, mai ales dupa descoperirea unui obiect inghetat putin mai mare decat Pluto, printre obiectele din Centura Kuiper.
Acest corp inghetat, considerat cea de-a 10-a planeta din sistemul nostru solar, clasata cu indicele de catalog UB313 si numita neoficial 'Xena' este mai mare decat Pluto. Conform calculelor 'Xena' are diametrul de aproximativ 3.000 de kilometri, mai mare decat cel al lui Pluto (aproximativ 2.300 de kilometri) dar totusi mult mai mic decat cel al Pamantului (aproximativ 12.800 de kilometri), insa mai mic si decat al satelitului natural al Terrei, Luna avand un diametru de aproximativ 3.500 de kilometri.
Planeta UB313 nu are inca un nume oficial din mitologia greaca pentru ca inca nu i s-a recunoscut statutul de planeta. Pentru moment ea a fost denumita neoficial Xena.
Acest corp cosmic face parte ca si vecinul sau cel mai apropiat, Pluto, din Centura Kuiper, un inel format din peste 100.000 de obiecte cosmice, in marea lor majoritate asteroizi si planetoizi care se desfasoara dincolo de planeta Neptun, incepand de la distanta de 4 miliarde de kilometri fata de Soare (de peste 30 de ori distanta dintre Pamant si Soare). Obiectele care compun Centura Kuiper se misca in jurul Soarelui pe orbite cu perioade de evolutie de peste 300 de ani.
Controversele privind statutul de planeta al lui Pluto sunt alimentate de descoperirea pe orbite in jurul Soarelui, dincolo de Neptun, a peste 1.000 de corpuri inghetate ale caror evolutii sunt asemanatoare cu cele ale lui Pluto. Mai mult decat atat, s-ar putea sa fie vorba de peste 100.000 de astfel de obiecte in zona transneptuniana, iar Pluto sa nu fie altceva decat unul dintre cele mai mari obiecte din Centura Kuiper. Orbita foarte alungita descrisa de Pluto in jurul Soarelui pare sa confirme aceasta ipoteza.
Orbita lui Pluto este foarte "specifica". La anumite intervale de timp este mai apropiat de Soare chiar decat Neptun, asa cum a fost din ianuarie 1979 pana in februarie 1999. In plus, Pluto se roteste in directie opusa fata de marea majoritate a celorlalte planete. Inclinarea orbitala este de asemenea mult mai mare decat a celorlalte planete.
"Incepi sa te gandesti daca Pluto nu se potriveste mai bine printre celelalte obiecte din Centura Kuiper", a declarat Hal Weaver, unul dintre proiectantii misiunii stiintifice "New Horizons" /Noi Orizonturi/ care a trimis o sonda sa adune informatii din lumea intunecata si inghetata de la capatul sistemului solar. Conform programului misiunii, aceasta sonda va ajunge in apropierea lui Pluto si va incepe sa transmita date spre Pamant in 2015.
Sursa ROMPRES