Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Azi vei avea parte de o atmosfera rece in jurul tau. Din fericire, reusesti sa extragi ce e mai frumos din orice situatie si sa iei intotdeauna cele mai bune decizii. Tine-o tot asa!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Wolffia fara radacini este cea mai mica planta cu flori din lume. Aceasta lintita de apa plutitoare are un diametru de 0.5 mm.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un cioban juca sah cu un berbec. Un alt cioban il vede si zice:
- Mai, ce berbec destept ai!
- Nu prea, zice primul cioban. A pierdut pana acum cu 1 la 3.

› vrei mai mult

Ce le reproseaza elevii profesorilor

19 Septembrie 2006
Tinerii Romaniei cred ca scoala nu te pregateste pentru viata de adult, arata un studiu sociologic care si-a propus sa creioneze portretul tanarului roman cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.
Tinerilor le displac profesorii care cred ca materia lor este cea mai importanta, profesorii nervosi si cei care le ignora parerile, metodele invechite de predare, subiectivitatea la notare, abundenta de teorie si absenta practicii, birocratia, lipsa dotarilor, coruptia din sistem, lectiile neinteractive, profesorii neinteresati de materie sau profesorii prea conservatori. Bilele albe pe care le primeste scoala sunt mult mai putine: profesorii care transmit un mesaj, colegii, lucrul in echipa, oportunitatile de dezvoltare a carierei, posibilitatea de a primi burse in strainatate. Altii zic ca le plac activitatile "in legatura" cu scoala, adica "pauzele" sau "timpul pe care il petrec cu prietenii", iar unii au crize de sinceritate: "De fapt, nu imi place scoala. Imi plac activitatile extracurriculare". Desi, in aceasta perioada a vietii, elevii si studentii petrec mai mult de o treime din timp la scoala, institutia cu pricina nu se regaseste decat pe locul 3 in topul valorilor pe care acestia le pretuiesc, dupa familie si prieteni, indica studiul "Valorile tinerilor romani", realizat de echipa ORICUM, in colaborare cu British Council. Daca liceenii au mai mult respect pentru scoala, ca institutie care "teoretic" ii pregateste pentru viata, cei mai multi dintre studenti fac o facultate doar de dragul de a obtine o diploma si pentru ca asa "trebuie", mai putin pentru ca ar fi intr-adevar pasionati de specializarea pe care si-au ales-o. Studentii sunt categorici: de invatat, "invata din alte chestii", scoala ajungand sa ocupe "un loc secundar sau chiar tertiar", mult mai importante fiind jobul si activitatile extrascolare. Interesant este si faptul ca, pentru participantii la studiu, postul Discovery Channel este principala forma de educatie alternativa, alaturi de teatru, concerte si voluntariat. Partea proasta e ca activitatile de voluntariat sunt realizate, in proportie majoritara, pentru dezvoltarea abilitatilor personale, pentru o bursa, pentru ca da bine la CV, mult mai putini tineri indicand ca fac voluntariat pentru a-si ajuta semenii sau din spirit civic.

Sursa: Adevarul
Inapoi la lista de stiri