Educatie
Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)
Toate vor merge bine pentru tine, mai ales in prima parte a zilei. Asadar, daca ai posibilitatea, ai putea sa devansezi o parte din intalnirile tale si sa iti dedici restul timpului relaxarii! Poti sa citesti o carte SF sau sa vizionezi un film de actiune.
› vrei zodia taCultura generala
110 km/ora este viteza pe care o poate prinde pestele evantai.
› vrei mai multBancul zilei
O pisica hipioata trecea strada. O batrinica o vede si striga dupa ea:
- Pis, pis, pis .
La care pisica raspunde,ridicind doua degete:
- Peace, maica, peace!
Shop Clopotel.ro

CE: Elevii romani, nepregatiti din cauza profesorilor
19 Noiembrie 2008Studiul "Continutul si calitatea formarii cadrelor didactice pe teritoriul UE", realizat de Comisia pentru Cultura si Educatie a Paralamentului European, arata ca tarile cu rezultate bune la aceste evaluari au profesori de calitate, iar cele cu rezultate slabe, cum este Romania, au dascali mai slab pregatiti, scrie Gandul.
La testul citat, 53,5% dintre elevii romani au avut cel mai slab nivel, iar la stiinte 78,7% nu au atins nici macar nivelul de baza al "alfabetizarii".
La testul PIRLS, tot din 2006, Romania s-a situat pe locul 36 din 45 de tari participante. 16% dintre elevii de clasa a IV-a nu au reusit sa atinga nici macar cel mai scazut nivel de performanta in intelegerea unui text scris. Explicatia pentru discrepantele uriase dintre statele membre UE este simpla: tarile aflate in top pun accent pe calitate.
"Sistemele educationale ce obtin performante inalte continua sa se concentreze puternic pe imbunatatirea actului de invatamant, avand in vedere impactul direct al acestuia asupra rezultatelor scolare", se arata in studiul comisiei.
Problema Romaniei este ca nu atrage profesorii potriviti in invatamant, nu ii ajuta sa devina eficienti si nu are sisteme si structuri pentru a se asigura ca fiecare elev va beneficia de o predare de calitate.
Comisia pentru Cultura si Educatie are si solutii pentru toate statele aflate in aceasta situatie.
In primul rand, sistemul trebuie sa-i selecteze doar pe acei candidati "potriviti" pentru meseria de profesor.
In plus, statele respective acorda un salariu motivant tinerilor dascali.
Urmatoarea solutie ar fi ca profesorul sa stea intr-o perioada de proba, ca la orice alt serviciu. In aceasta perioada de proba, activitatea lui ar trebui sa fie monitorizata, iar o persoana ar trebui sa-i fie mentor viitorului profesor, sa-l asiste la ore si sa-l invete cum sa predea cat mai eficient.
Sursa: Ziare.com