Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic, dar daca vremea e prea mohorata apuca-te de citit o carte politista.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul cuplu care a aparut la o ora de varf la televizor impreuna in pat au fost: Fred si Wilma Flinstone.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Ce este pentru o blonda o foaie alba rupta in doua?
-??
-Un puzzle.

› vrei mai mult

Basescu isi asuma strategia pentru educatie a fostului ministru Miclea

22 Octombrie 2008
Presedintele Traian Basescu isi asuma Strategia de modernizare a educatiei redactata de presedintele Comisiei Prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea, pe baza propunerilor venite din partea unor semnatari ai Pactului pentru Educatie, printre care PRM, UDMR si PD-L.

Strategia redactata de presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din domeniile educatiei si cercetarii si fost ministru democrat al Educatiei in Guvernul Tariceanu, Mircea Miclea, a fost elaborata pe baza propunerilor primite din partea mai multor semnatari ai Pactului National pentru Educatie: trei federatii sindicale de profil, trei partide politice parlamentare, PRM, UDMR si PD-L si opt asociatii, care au raspuns solicitarii de a participa la crearea strategiei, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Strategia, supusa dezbaterii publice spre amendare si imbunatatire, cuprinde masuri concrete si termene de realizare a modernizarii sistemului de invatamant, vizand toate etapele educatiei, de la educatia timpurie: crese si gradinite, la cei 10 ani de invatamant obligatoriu, liceu si pana la nivelul superior si de cercetare, in conditiile in care "sistemul educational actual are mari probmele de eficienta, echitate, calitate si relevanta pentru economia cunoasterii".

Dincolo de importanta celor 13 ani de invatamant obligatoriu si liceal, asigurat de stat in mod generalizat si gratuit, educatia timpurie trebuie sa devina, potrivit raportului, bun public si necesita o atentie speciala. Astfel, si aici statul va acoperi daca nu integral, majoritar, costurile legate de educatia timpurie a copiilor, in crese si gradinite.

De altfel, Comisia sustine stabilirea responsabilitatii unui minister sau a unei agentii nationale pentru implementarea si coordonarea tuturor programelor de educatie timpurie. In raport se prevede si dezvoltarea programelor de studii universitare pentru pregatirea personalului didactic pentru copiii de 0-3 ani. Raportul incurajaza si parteneriatul public-privat in ofertarea de servicii pentru educatia timpurie.

Raportul prevede si digitalizarea curriculumului, ceea ce inseamna ca Ministerul Educatiei trebuie sa creeze o Biblioteca Virtuala multimedia care sa acopere integral continuturile care se predau elevilor si resursele de invatare necesare.

In privinta invatamantului superior, Comisia sustine diferentierea universitatilor in patru categorii: de cercetare intensiva, de educatie si cercetare, de educatie si vocationale. De asemenea, se prevede infiintarea unui institut de cercetare, inovare si studii avansate in stiinte si tehnologie care sa grupeze elitele de cercetare din tara si diaspora.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri