Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Ziua de azi trebuie sa o intampini cu mult calm si rabdare, mai ales daca ai de facut lucruri importante! Daca vei simti intr-un anumit moment ca esti cumva depasit/a de situatie, apeleaza la prietenii/colegii tai care au trecut prin experiente similare!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un om adoarme in aproximativ 7 minute.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Vine fata si isi intreaba mama:
-De ce tata e asa de chel?
-Fiinca are multa minte.
-Si tu de ce ai asa mult par in cap?
-Taci si mananca!

› vrei mai mult

Asteroidul Itokawa: martor pretios al istoriei sistemului solar

02 Iunie 2006
Asteroidul Itokawa, care circula in apropierea Terrei, este un morman de pietris si nisip de forma unei vidre de mare care ar putea aduce noi informatii in privinta originilor sistemului solar, potrivit cercetatorilor care au participat la misiunea japoneza Hayabusa, relateaza AFP.
Aceasta sonda nipona a putut sa fotografieze de la mica distanta, sa masoare si posibil sa adune probe de sol de pe acest mic astru pe care ar urma sa le aduca pe Terra in 2010.
"Niciodata nu am mai putut sa observam un asteroid atat de mic de la o asemenea distanta", a subliniat Takahiro Hiroi, un geolog de la Universitatea Brown (Rhode-Island, nord-est).
Majoritatea asteroizilor, rezultati in urma formarii sistemului solar, au suferit putine alterari mineralogice si din aceasta cauza sunt laboratoare pretioase pentru a intelege istoria formarii planetelor, explica acesti oameni de stiinta ale caror lucrari au aparut in ultimul numar al revistei Science.
Hayabusa ("Soim" in japoneza) s-a apropiat de Itokawa in noiembrie 2005, pentru a preleva fragmente, ceea ce ar fi constituit o premiera mondiala.
Insa avariile s-au inmultit, iar agentia spatiala japoneza nu este sigura ca sonda a putut sa recolteze probele de sol. Cu toate acestea, Hayabusa a putut sa transmita imagini si un mare numar de date.
Mineralele care se afla la suprafata asteroidului sunt similare celor de pe meteoritii achondrite, foarte obisnuiti si al caror continut metalic este scazut, a precizat Takahiro Hiroi.
Aceasta compozitie indica faptul ca Itokawa provine din partea interioara a centurii de zeci de mii de asteroizi care se rotesc in jurul Soarelui intre Marte si Jupiter.
Potrivit acestor cercetatori, Itokawa ar putea reprezenta un stadiu mai vechi in evolutia asteroizilor.
Faptul ca Itokawa este format in mare parte din pietris, mai curand decat dintr-o singura bucata de stanca, "clarifica modul in care s-au format si au evoluat asteroizii, ceea ce ar conduce la o mai buna intelegere a genezei sistemului solar", a afirmat Daniel Scheeres un cercetator de la Universitatea Michigan (nord).

Sursa ROMPRES
Inapoi la lista de stiri