Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Busola indica doar polii magnetici, nu si cei geografici. Nordul geografic este punctul cel mai nordic al Pamantului si e stabilit in urma miscarii de rotatie a Pamantului fiind plasat pe axa de rotatie (Polul Nord). Din acest motiv Nordul geografic e stabil in timp. Nordul magnetic (cel indicat de busola) e stabilit in functie de magnetismul Pamantului (liniile campului magnetic care converg) si nu este stabil in timp; de asemenea, Nordul magnetic NU se afla intr-o pozitie precisa. Polul Nord magnetic se afla la o distanta de aproximativ 1.600 de km mai la sud de cel geografic, in nordul Canadei (Golful Hudson) si se aproximeaza ca s-a miscat mai mult de 1.000 de km catre Siberia, potrivit Universitatii Oregon State. Declinatia se micsoreaza cu aproape 1 grad, la fiecare 7 ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

I:care este diferenta dintre o gaina de un an shi o blonda de 18 ani??
R:17 ani...

› vrei mai mult

Anul scolar incepe cu scandal

06 Septembrie 2006
Profesorii ameninta cu boicotarea inceperii cursurilor la 15 septembrie daca nu se aproba o noua grila de salarizare * Hardau promite ca va veni cu propuneri concrete saptamana viitoare

Pe fondul amenintarilor facute de catre liderii sindicali din invatamant privind boicotarea inceperii anului scolar, ieri, sindicalistii si ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii s-au intalnit pentru a analiza stadiul realizarii acordului incheiat in noiembrie 2005, care a dus la incetarea grevei profesorilor.

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, la finalul discutiilor ca atitudinea Guvernului este una pozitiva fata de problemele din invatamant si a dat asigurari ca marti, 12 septembrie, se vor prezenta liderilor sindicali propuneri concrete care sa garanteze angajamentele rerezentantilor Executivului fata de situatia cadrelor didactice. Hardau si-a exprimat speranta ca nu vor avea loc actiuni de protest ale sindicalistilor, dupa ce vor fi anuntate propunerile din partea Guvernului pentru sprijinirea invatamantului.

Inaintea discutiilor, liderii anuntau ca vor cere reprezentantilor Executivului sa elaboreze o noua grila de salarizare si reafirmau hotararea de a organiza, chiar pe 15 septembrie, un miting in fata Guvernului. "Solicitam Guvernului schimbarea ierarhiei salariilor bugetarilor din Romania. Cu alte cuvinte, personalul din invatamant doreste sa fie mai bine pozitionat fata de alte categorii bugetare favorizate, ma refer aici la magistratura. Cerem raportarea la salariile magistratilor pentru ca, la studii egale, plata trebuie sa fie egala", a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret".

La randul sau, Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale, a declarat ca, desi mai sunt mai putin de doua saptamani pana la inceperea anului scolar, numai 20% din institutiile de invatamant au primit autorizatie de functionare. "Exista doua puncte esentiale din acest acord. Unul dintre ele se refera la faptul ca, de la 1 ianuarie ar fi trebuit sa intre in functiune o noua lege a salarizarii personalului bugetar. Al doilea lucru, care ne nemultumeste este faptul ca 1,1 milioane de euro, suma care prin acest angajament trebuia alocata infrastructurii, nu e cheltuita in momentul de fata", a mai spus Croitoru.

Precizam ca, la inceputul acestei veri, 82% dintre salariatii din invatamant s-au pronuntat pentru redeschiderea conflictului de munca incepand cu prima zi a anului scolar 2006-2007.

Sursa: Ziua
Inapoi la lista de stiri