Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Cativa prieteni iti vor face o vizita. Fii pregatit/a sa-i primesti cum se cuvine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pana in anul 2000, doar 55% dintre americani stiau ca soarele este o stea. Oare acum care mai este procentul?

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce in Romania magazinele se fac la minimum 5 km distanta unul de celalalt? Sa nu se incurce cozile.

› vrei mai mult

Anonimii generali din invatamantul romanesc

10 Octombrie 2008
Elevii nu trebuie sa stea cu mainile la spate, ci incurajati sa se manifeste liber, iar cei care gresesc nu trebuie nicidecum umiliti, ci ajutati sa se corecteze.

Acestea sunt doar doua dintre principiile dupa care se ghideaza in munca lor cativa invatatori din Iasi, foarte apreciati de parinti si iubiti de elevi, scrie Ziarul de Iasi .

Pentru un salariu lunar net de cel mult 1.400 lei dascalii prezentati mai jos isi indeplinesc misiunea de a le forma copiilor deprinderile de baza si, mai mult, de a le insufla micutilor placerea de a invata si dupa ce parasesc bancile inguste ale invatamantului primar.

"Copiii nu trebuie sa stea cu miinile la spate, ci incurajati sa se manifeste liber", spune Genoveva Gatu, invatatoare la Scoala "Asachi" din Iasi. Dragostea fata de copii si priceperea cu care ii indruma se armonizeaza cu fermitatea de care da dovada la ore. Regulile sunt stabilite impreuna cu copiii, ceea ce le face mai usor de tinut minte si de respectat.

La elevii de acum, "lectiile de creta" nu mai prind, insa lucrul usor peste programa este in avantajul lor. "Nu silim copiii sa cumpere un maldar de auxiliare, pentru ca eu ca invatator nu pot sa preiau intru totul ce a gandit un coleg de al meu. Mereu incerc sa ma adaptez la nivelul de intelegere al copilului. Nici nu va vine sa credeti ce explozie de idei au acesti copii acum", spune Genoveva Gatu.

"Copiii pot fi stimulati sa citeasca antrenandu-i in competitii"

Este reteta Anetei Diaconu, de la Scoala din Popricani, ai carei elevi nu invata doar carte. "Cu revista claselor primare am obtinut premiul al treilea pe judet si am iesit pe locul sapte din tara. Facem teatru si dans. Unul dintre spectacolele noastre cele mai bine primite la care am lucrat impreuna cu colega mea de la sport, este pe melodia Tatianei Stepa, "Copaci fara padure". Am emotionat parintii pana la lacrimi", povesteste Aneta Diaconu.

Dupa 37 de ani petrecuti la catedra, aceasta spune ca aceasta profesie nu este pentru oricine. "In meseria asta daca nu ai chemare, mai bine parasesti domeniul. Am avut multi dascali turisti, care vin un an sau chiar si mai putin si pleaca", mai spune Aneta Diaconu.


"Cu fiecare generatie ma energizez si simt ca intineresc"

"Anul acesta aniversez 30 de ani la catedra. Din 1992, predau aici", marturiseste doamna invatatoare Iulia Matei, de la Scoala "Stefan Birsanescu". "Cu fiecare generatie ma energizez si simt ca intineresc", mai spune aceasta.

Iulia Matei considera ca un dascal bun trebuie sa aiba multa imaginatie si creativitate. "O meserie, oricare ar fi ea, se face din suflet, nu din obligatie. In cazul nostru nu exista motivatie exterioara, dar trebuie sa fii un bun actor, sa te bucuri, sa razi, sa traiesti alaturi de elevul tau, sa il incurajezi", mai spune aceasta.

Astfel isi atrage copiii de partea ei. "Uneori, atunci cand elevii mei gresesc ramane micul nostru secret. Nu sunt de parere ca elevii ar trebui dati exemplu negativ si scosi in fata clasei. De multe ori lucram in echipe si le place foarte mult", a mai povestit invatatoarea, care spune ca datoreaza toata devenirea ei ca dascal Liceului pedagogic. "Profesorii nostri de acolo au reusit sa ne determine sa facem cu drag, pasiune si daruire aceasta meserie", a incheiat ea.

A fi dascal este o provocare

Pentru a deveni un cadru didactic bun, Genoveva Gatu considera ca tinerii profesori au nevoie de un mentor. "Eu la Scoala `Ion Creanga` am invatat lectia vietii. Atunci, tanara fiind, am avut nevoie de sprijin si l-am primit. Asta este foarte important pentru dascalii incepatori", a incheiat doamna invatatoare Gatu, care spune ca perseverenta, constiinciozitatea, corectitudinea si respectarea cuvantului dat sunt doar cateva dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba un dascal.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri