Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Daca ai un animal de companie, azi trebuie sa fii mai atent/a cu el si sa-i dai mai multa atentie decat o faci in mod normal.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai jos continent este Europa, aflat la 340 m deasupra nivelului marii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Proaspat casatorit isi salveaza numarul sotiei in mobilul sau: "viata mea".
Dupa un an de mariaj l-a schimbat in "nevasta". Dupa cinci ani de mariaj: "acasa". Dupa zece ani: "hitler". Dupa aniversarea casatoriei de argint: "numar gresit".

› vrei mai mult

Alianta parinti-profesori contra elevilor, in razboiul uniformelor

01 Noiembrie 2006
Uniformele scolare ar putea redeveni obligatorii, dupa o pauza de 16 ani.
"Babacii" cred ca scoala nu e loc de parada, ci o institutie pe care o reprezinti chiar si prin vestimentatie.

Reintroducerea uniformelor in scoli a starnit discutii aprinse chiar inainte ca proiectul de lege sa fie aprobat. Dupa ce o eleva a fost injunghiata anul trecut in biroul directorului Scolii Centrale din Bucuresti, un grup parlamentar PSD, din care face parte si fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu, a propus un proiect de lege privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.

Actul normativ prevede ca elevii unei scoli sa poarte uniforme, sa aiba ecusoane sau alte semne distinctive, dupa consultarea consiliilor profesorale cu comitetele de parinti.
"Cei care asigura paza scolii trebuie sa deosebeasca un dealer de droguri de un elev", precizeaza Ecaterina Andronescu ratiunea pentru care a propus aceasta lege.
"Uniforma nu trebuie generalizata, poate fi la latitudinea elevilor. De altfel, nu trebuie sa fie neaparat uniforma, poate fi un ecuson, un semn distinctiv al scolii, care reprezinta un semn de mandrie", adauga Andronescu.

Teama de abandon scolar
Presedintele Traian Basescu a respins promulgarea actului normativ. El a avertizat ca "portul uniformei scolare ar deveni o noua obligatie in sarcina familiilor elevilor, iar pentru cei din familii sarace ar putea reprezenta un motiv de abandon scolar".
Ulterior, Ecaterina Andronescu a anuntat ca va modifica articolul din proiectul de lege. Astfel, fiecare scoala, fiecare clasa in parte va decide daca elevii vor purta sau nu uniforme. Mai mult, tinerii vor fi consultati in cazul in care vor fi obligati sa vina la cursuri intr-o anumita tinuta.

Parintii sunt de acord cu introducerea uniformelor in scoli. Numai cei saraci ar avea ceva obiectii. "Unii parinti sunt de parere ca uniforma scolara aduce un plus de originalitate in tinuta unui tanar", spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP). Guna considera ca scoala nu este un podium pentru parada modei.
Tinuta, motiv de mandrie
"Ca parinte, consider ca elevul trebuie sa poarte cu mandrie uniforma, pentru ca asa arata implicit si mandria de a fi elev, concomitent cu sentimentul de apartenenta la un grup. Dar uniforma trebuie aleasa de catre elevi", adauga presedintele FNAP-IP.
Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), este de parere ca obligativitatea uniformelor este "o treaba culturala".

"Personal sunt impotriva uniformei pentru ca uniformizeaza", adauga Iosifescu. El propune solutii mai putin costisitoare, precum ecusoane cu coduri de bare sau cartele magnetice, care ar putea fi folosite de elevi la intrarea in scoli.

Elevii fug de uniforme, profesorii le vor
Liceenii bucuresteni nu vor sa imbrace uniforme. Nu le plac modelele, culorile, dar in primul rand sunt revoltati ca nu sunt consultati. Directorii scolilor sunt pro uniforme, desi nu au sanse de reusita.
Elevii. Sacoul visiniu a fost tras peste o bluza mulata, cu decolteul destul de adanc sau cu buricul gol. Fustele in carouri s-au micsorat de la vacanta la vacanta, pana au ajuns de numai cateva degete.
"Sunt naspa, nu-mi place culoarea, modelul si, mai ales, nu-mi place sa vin imbracata in fiecare zi cu acelasi sacou", spune o eleva de la "Hasdeu". Forma de protest a tinerilor de la Colegiul National "Iulia Hasdeu", din Bucuresti, fata de obligativitatea purtarii uniformelor este una tacuta.

Unii poarta sacoul in ghiozdan, pentru a putea intra in liceu. La coltul cladirii se debaraseaza de haina visinie, care zace in rucsac pana se termina orele. "Noi nu am decis nimic, ar trebui scoase", spune o tanara dintr-a XI-a.
Desi nu trebuie sa poarte uniforme, elevii de la Scoala Centrala spun ca nu ar fi de acord cu asa ceva nici in ruptul capului. "Este o masura comunista care distruge simtul de individualitate al elevului."
Profesorii. In septembrie, directoarea colegiului, Doina Melinte, s-a postat paznic la usa si i-a trimis acasa pe liceenii care au venit fara uniforme. O eleva care n-a vrut sa se supuna regulilor a incercat sa sara gardul din spatele scolii si si-a luxat piciorul.
"Prin regulamentul de ordine interioara, aprobat de parinti, s-a decis obligativitatea purtarii uniformei de acum doi ani. Asta nu inseamna ca o si poarta", spune dezamagita Doina Melinte.

"Fetele veneau mai mult dezbracate la scoala, baietii cu pantalonii in vine...", precizeaza directorul de la "Hasdeu". Sever Popa, directorul Colegiului National "Mihai Viteazul", crede ca in unele scoli ar trebui sa se poarte uniforme, iar in altele - nu. La "Misu" a contat parerea elevilor, care au spus ca nu e cazul.
La Scoala Centrala din Capitala nu mai exista reguli precise privind uniforma. Silvia Bodnaras, directorul Scolii Centrale, spune ca a primit telefoane de la parinti care o intrebau de ce nu introduce uniforme.
Ar vrea sa aiba o scoala cu uniforme, tentative au fost prin ‘95-’96 , dar nu au prins decat la clasele mici. Scoala Centrala a fost pension de fete, unde uniforma era un motiv de distinctie si onoare, pentru ca nu oricine isi permitea sa urmeze cursurile unei unitati de invatamant.

La psiholog
Porti uniforma, apartii unui grup
Specialistii spun ca, in strainatate, uniformele scolare sunt foarte importante pentru prestigiul unei scoli. Si, totusi, de ce marea parte a elevilor din Romania ar spune mai degraba nu uniformelor?
"Uniforma este un element de distinctie, de identificare al unei scoli, ca al oricarei institutii, companii. Elevii sunt refractari fata de uniforma, ca fata de tot ceea ce inseamna regula", explica psihopedagogul Marcela Calineci, de la Centrul Municipal de Asistenta Psiho-Pedagogica Bucuresti.

Ea crede ca elevii nu inteleg utilitatea purtarii uniformelor, iar daca ar fi consultati in alegerea culorii, al designului, ar fi mai deschisi.
"Ei trebuie sa simta ca reprezinta scoala. De asemenea, ar trebui sa se faca mai multe modele de uniforme, pentru a le putea schimba, pentru ca elevii sa nu se simta incorsetati", adauga Calineci.

Marea Britanie, Japonia, America si Noua Zeelanda sunt doar cateva dintre statele in care elevii merg la scoala in uniforma. Daca Japonia este renumita pentru costumele in stil marinaresc pe care le poarta domnisoarele, Marea Britanie este cunoscuta in Europa drept tara conservatoare, in care elevii poarta tinuta obligatorie in unitatile de invatamant, atat in cele de stat, cat si in cele private.

Sursa: Evenimentul Zilei
Inapoi la lista de stiri