Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Azi e o zi ciudata pentru tine. De dimineata iti doresti sa nu te deranjeze nimeni, iar pe seara iti vei dori sa scapi de plictiseala.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pamantul este cea mai densa planeta din sistemul nostru solar.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Badea Ion vrea sa isi vanda calul la targ.

- Cu cat dai calul bade ?

- Cu 5 milioane

- Ii cam scump.

- Ii scump, da'i un cal fain.

- Ii fain, da' sa stii ca mie mi se pare ca-i orb.

- Nu crez.

- Hai sa-l probam.

Dau ei drumul calului, care o ia la fuga si nimereste, din goana, cu capul drept intr-un copac.

- No, zisu-ti-am ca-i orb?

- Dirept ii, da' ai vazut ce curajos ii ?

› vrei mai mult

Adolescentii isi petrec 20 de minute pe zi cu familia

30 Octombrie 2008
Psihologii trag un semnal de alarma asupra numarului in crestere a adolescentilor deprimati, explicand ca tinerii nu reprezinta un pericol pentru societate, ci, pentru ei insisi.

In perioada "marilor probleme existentiale", cand adolescentii isi formeaza personalitatea imitand modelele preluate din familie sau din mass-media, comportamentele gresite au cinci scopuri majore: atentia, puterea, razbunarea, inadecvarea asumata si distractia, scrie Gardianul.

Psihoterapeutul Anda Pacurar spune ca toate eforturile si actiunile tinerilor sunt indreptate catre atragerea atentiei. "Parintii trebuie sa inteleaga ca adolescentii nu mai vor sa le atraga interesul, ca in perioada copilariei, ci vor cauta atentia colegilor si prietenilor de aceeasi varsta. In cazul in care nu o obtin, se vor simti marginalizati de grupul social in care doresc sa intre si se vor izola", explica psihoterapeutul.

"Uneori, acesti copii descurajati ajung pana la tentativele de a se sinucide, acest comportament fiind, in viziunea lor, o razbunare pentru esecul suferit. Cel mai rau este cand mama sau tatal ii raspund cu furie la intrebari, cand ii vorbesc urat, tipa, dar mai ales ii interzic hobby-urile, nu au incredere in el sau il bat", adauga Anda Pacurar.

Psihologul Hanibal Dumitrascu declara si el ca depresia adolescentina reprezinta, de fapt, o forma de epuizare psihica, fizica si emotionala.

"Daca acum 40-50 de ani familia petrecea cel putin o ora cu tinerii, acum, timpul maxim este de 20 de minute zilnice. Mijloacele moderne de comunicare, sms-ul, messengerul, provoaca experimentarea "singuratatii in grup" si, implicit, a consumului de droguri si alcool", spune psihologul.

Sursa: Ziare.com
Inapoi la lista de stiri