Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Isaac Newton - Ceea ce stim este o picatura, ceea ce nu stim este un ocean.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-In sfarsit,am reusit sa-l fac pe barbatul meu sa nu-si mai roada unghiile.
-Cum?
-I-am ascuns proteza.

› vrei mai mult

15 septembrie. Prima zi de greva

15 Septembrie 2006
Peste 3 milioane de elevi ar trebui sa inceapa astazi scoala. Ei nu stiu insa daca profesorii ii vor intampina in salile de clasa. Ministerul Educatiei pe de-o parte, sustine ca totul este pregatit pentru ca scolile sa-si deschida portile. Sindicalistii din invatamant insa ameninta ca nu vor fi festivitati, ci proteste de strada. Ei i-au indemnat pe elevi, deloc didactic, sa fie solidari cu protestele. Nemultumiti de salarii, profesorii cer o crestere de 30 la suta, in timp ce guvernul accepta doar 6 la suta. Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei spune, insa, ca indiferent de stadiul negocierilor, scoala incepe conform traditiei, la 15 septembrie. Pe de alta parte, Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicale Spiru Haret, a declarat ca asteapta 100 de autocare din toate judetele tarii, ce vor pleca de la Sala Palatului la Palatul Victoria. Va avea loc, asadar, un miting de protest care va incepe la ora 11.00 si va dura pana la ora 13.00, cand sindicalistii se vor indrepta in mars de protest catre Piata Victoriei. Cu toate acestea, el a declarat ca „scoala va incepe luni, in conditii normale si cu profesorii in clase”.

Din pacate, nu este prima data cand profesorii coboara in strada ca sa-si ceara drepturile. In ultimii ani, dascalii au iesit din clase de nenumarate ori pentru a-si reclama dreptul la venituri decente si pentru ca Guvernul sa acorde mai multa atentie sistemului de invatamant.

Istoria protestelor
Din pacate, nu este prima data cand profesorii coboara in strada ca sa-si ceara drepturile. In ultimii ani, dascalii au iesit din clase de nenumarate ori pentru a-si reclama dreptul la venituri decente si pentru ca Guvernul sa acorde mai multa atentie sistemului de invatamant.

28 noiembrie 1995
In toamna lui 1995 se organizeaza primul miting la care participa principalele federatii sindicale. In primavara anului urmator, dascalii picheteaza sediul Parlamentului. La doua saptamani dupa inceperea scolii, 20.000 de profesori studenti si elevi ies in strada iar peste alte trei saptamani declanseaza greva generala. 1999 este anul grevelor. Prima are loc in ianuarie. In iunie, pentru doua saptamani, profesorii intra din nou in greva.

ianuarie 2000Imediat dupa anul nou incepe cea mai mare lunga greva din invatamant: 5 saptamani. Petru o vreme, lucrurile se linistesc. In 2001, profesorii ies in strada doar la un miting, iar in 2002 intra in greva generala, insa nu tin cursuri decat o singura zi. 2003 si 2004 sunt si ei niste ani linistiti.

2005
In 2005 rabufnesc din nou. Ies la cateva mitinguri, iar pe 7 noiembrie profesorii intra in greva generala - a doua ca durata si amploare. Pentru prima data sunt dascali care recurg la greva foamei. Cea mai mare crestere salariala obtinuta de profesori in urma protestelor a fost acordata de guvernul Petre Roman - de 80%. In ultimii 4 ani, procentul maxim a fost insa de doar 27%.

Sursa: Antena3
Inapoi la lista de stiri