Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Uniunea Africana este o uniune de 53 de state din Africa, bazata pe modelul Uniunii Europene.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua blonde stau intr-un bar si comanda foarte multa bautura.Barmanul intreaba:
-Cei cu voi fetelor de beti asa mult???
-Am reusit sa terminam un puzzle!spune una dintre ele.
-Si cei cu asata?
-Nea luat 3 luni ! Si pe cuti scria intre 5-7 ani.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Morometii

de Marin Preda

Test

Morometii

 


Intr-un sat romanesc linistit, dar macinat de saracie si dificultati, traia Ilie Moromete, un om simplu, dar cu o minte agera si o intelepciune recunoscuta de toti cei din jur. Ilie era capul unei familii numeroase si complicate, aflat la a doua casatorie cu Catrina. In batatura casei lui traiau nu doar copiii lui din prima casatorie, ci si fiul sau cu Catrina si cele doua fete ale acesteia dintr-un mariaj anterior. In total, sapte suflete se luptau zilnic sa supravietuiasca.


 

Pentru Ilie, familia era ca o corabie pe care incerca sa o tina pe linia de plutire, in ciuda furtunilor vietii. Pamantul era putin, munca grea, iar taxele impuse de stat ii faceau viata un calvar. Cu toate acestea, Ilie era cunoscut pentru firea lui boema. In fiecare duminica, dupa-amiezile din Poiana lui Iocan erau un prilej pentru el sa discute politica si sa-si expuna parerile in fata fierarului si a altor sateni.


Dar viata nu era lipsita de conflicte. Achim si Nila, doi dintre fiii lui Ilie din prima casatorie, nu vedeau cu ochi buni casatoria acestuia cu Catrina. Frustrarea lor ajunge la apogeu cand, impreuna cu matusa lor, pun la cale un plan diabolic: sa ia oile si alte bunuri valoroase ale familiei si sa plece la Bucuresti. Naiv si increzator, Ilie le permite sa plece, convins ca vor vinde totul si vor aduce bani inapoi. Insa acestia aveau alt plan: sa nu se mai intoarca niciodata.


In mijlocul acestor framantari, Niculae, fiul cel mic, atragea atentia prin inteligenta sa. Catrina insista ca baiatul sa mearga la scoala, iar Ilie, desi reticent la inceput, isi schimba parerea cand vede cu ochii lui cat de talentat este Niculae. Momentul in care asista la serbarea de sfarsit de an, unde baiatul este premiat, il convinge sa faca sacrificii pentru educatia lui.


Dupa ce oile, caii si covoarele familiei dispar impreuna cu fiii mari, Ilie este devastat. Ranit sufleteste, dar inca hotarat sa-si vada fiul cel mic reusind, strange ultimele resurse si pleaca impreuna cu Niculae spre scoala unde acesta urma sa studieze. Erau vremuri grele, dar Ilie nu voia sa renunte.


Anii trec, iar povestea familiei Moromete continua. Niculae devine un tanar plin de aspiratii si vise mari. Insa, intors acasa dupa studii, se loveste de refuzul tatalui sau de a mai investi in educatia lui. Desi situatia financiara a familiei se imbunatatise dupa razboi, Ilie nu mai era dispus sa sprijine visurile lui Niculae. In plus, refuza sa o desemneze pe Catrina mostenitoare a gospodariei, lucru care adanceste prapastia dintre cei doi.


Intr-un gest disperat, Ilie pleaca la Bucuresti, sperand sa-i gaseasca pe fiii sai pierduti si sa-i convinga sa se intoarca. Le promite intreaga avere, dar acestia refuza. Cand se intoarce acasa, descopera ca Catrina l-a parasit, iar relatia cu Niculae s-a racit definitiv. Baiatul devenise activist al Partidului Comunist si isi urma propriul drum.


Viata lui Ilie se stinge incet, pe masura ce isi pierde nu doar familia, ci si prietenii de odinioara. Niculae isi intemeiaza o familie, se casatoreste cu Marioara, o tanara din sat, si devine inginer horticol. Insa Ilie, acum un batran singuratic, isi gaseste sfarsitul in propria casa, parasit de toti. Povestea lui se incheie ca o metafora a unei lumi care apune, lasand loc unei noi realitati.

 

Astfel se incheie saga familiei Moromete, o poveste despre lupte, pierderi si visuri, dar mai ales despre trecerea ireversibila a timpului.