Anii au trecut, iar copiii au crescut. Persida, mandra si frumoasa, visa sa scape din saracia pe care o cunostea si sa-si faca un nume. Asa ca mama ei a trimis-o la scoala, la Manastirea Minoritilor din Lipova, unde tanara avea sa invete mai multe despre lume si sa-si desavarseasca educatia. Acolo, printre carti si rugaciuni, Persida l-a cunoscut pe Natl, un tanar german, fiul unui macelar din oras. Intre cei doi a fost dragoste la prima vedere, dar nici Mara, nici familia lui Natl nu erau de acord cu aceasta iubire. Mara isi dorea ca fata ei sa aiba parte de o casatorie sigura si stabila, iar relatia cu Natl parea riscanta.
In ciuda interdictiilor si a diferentelor dintre ei – Natl fiind de alta etnie si religie – Persida si Natl au ales sa-si urmeze inimile. S-au casatorit in secret, crezand ca iubirea lor va putea invinge orice obstacol. Viata lor de familie, insa, nu a fost deloc usoara. S-au confruntat cu greutati, dar Persida s-a dovedit a fi o femeie la fel de puternica precum mama ei, Mara. Dragostea ei pentru Natl a ramas statornica, iar incercarile prin care au trecut au unit-o si mai mult de sotul ei.
Mara, care desi era severa si poate prea ambitioasa, si-a dat seama intr-un final ca fericirea copiilor ei este mai importanta decat orice altceva. Desi ea a visat mereu sa-i vada realizati din punct de vedere material, a acceptat ca Persida isi gasise adevarata implinire alaturi de Natl.
Astfel, povestea Marei nu este doar despre o femeie care a infruntat viata cu o hotarare de neclintit, ci si despre o mama care a invatat sa lase deoparte ambitiile si sa isi accepte copiii asa cum sunt, gasindu-si linistea in fericirea lor.
|