Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lipiciul dateaza din timpuri stravechi. Artistii combinau culorile cu oua crude, sange uscat si seva de plante pentru a face vopseluri lipicioase pentru picturile murale. Mai tarziu, egiptenii si altii au invatat sa faca lipiciuri mai puternice fierband oase de animale si piei.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Unde se gasesc cele mai multe vitamine? -...?????... -La farmacie.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Chirita in provintie

de Vasile Alecsandri

 Test

Chirita in provintie

 


Intr-un mic targ din Moldova, cu ulite prafuite si case modeste, traia o boieroaica pe nume Chirita. Femeie voinica si plina de sine, Chirita era convinsa ca ea si familia ei meritau un loc de cinste in lumea buna a aristocratiei. Ce-i drept, sotul ei, Gulita, era un om simplu si cam supus, iar copiii nu erau nici ei chiar nobili, dar Chirita nu lasa asemenea „detalii” sa-i incurce ambitiile.


 

Intr-o zi, Chirita isi pune in minte sa dea o petrecere mare, mare de tot, la care sa invite toti boierii din imprejurimi, sa-i arate cine este ea de fapt: o doamna de provincie, dar cu pretentii de mare aristocrata! Cu cateva monezi stranse de la Gulita, Chirita porneste sa-si cumpere haine „de gala” si sa angajeze cativa servitori care sa o faca sa para mai distinsa.


Cand o vedeau pe strazile prafuite ale targului imbracata in rochii cu volane si matasuri tipatoare, satenii chicoteau pe ascuns. Dar Chirita, prea sigura de frumusetea si eleganta ei, trecea fara sa observe cum toti isi puneau mana la gura de ras. 


Pregatirile erau in toi: masa de banchet era aranjata, lautarii erau adusi sa cante, iar Chirita facea lista de invitati cu mare grija, fiind atenta sa-i adauge doar pe cei mai importanti oameni din provincie. Mai ales ca ea avea si alte ambitii: sa-si marite fata, Luluta, cu un om „cu stare” si „rang mare”. Pentru Chirita nu conta daca tanarul era om de treaba sau nu; important era sa fie respectat in sat si sa aiba destule averi.


In ziua cea mare, oaspetii sosesc in casa Chiritei, unii curiosi, altii doar pentru a rade pe ascuns de farafastacurile boieroaicei. Petrecerea incepe, iar Chirita, mandra de aranjamentele ei, umbla de colo-colo, incercand sa para o gazda sofisticata. Totusi, gafele ei incurcatete si limba stalcita i-au facut pe musafiri sa rada de multe ori in barba.


In mijlocul petrecerii, Chirita face cunostinta cu un boier tanar, care i se pare potrivit pentru Luluta. Cand acesta insa refuza, Chirita, jignita, izbucneste intr-o tirada de insulte si certuri. Spectacolul ridicol ii dezvaluie lipsa de maniere si adanceste hohotele de ras ale invitatilor. Desi Chirita incerca din toate puterile sa arate ca este o doamna, lumea pleaca de la petrecere convinsa ca intre pretentiile ei si realitate era o prapastie imensa.

 

Seara se incheie cu Chirita nervoasa si hotarata sa-si incerce din nou norocul in alta parte. Pe cand oaspetii povestesc si rad de incercarile ei ridicole, Chirita ramane ferma in ambitiile ei: este convinsa ca este destinata pentru lumea inalta si ca nu va renunta pana cand nu va fi recunoscuta ca o adevarata „doamna de oras”.

 

Astfel, Chirita ramane o imagine a vanitatii si a lipsei de autenticitate, o femeie care vrea sa para ceea ce nu este, oferindu-le tuturor celor din jur un prilej de a reflecta asupra importantei modestiei si a firescului.

 

Si astfel se termina povestea lui Chirita, o boieroaica provinciala cu vise mari, dar fara intelegerea adevaratei nobleti.