Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Plosnita cerealelor sau gandacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys) este originar din Asia de Est. Are in general o culoare cenusiu-maronie (sau verde, daca este o insecta tanara). Este o insecta daunatoare pentru numeroase culturi, polifaga (nesatula), hranindu-se cu seva plantelor, fie ca e vorba de frunze, fructe sau muguri: peste 120 de specii de plante, in special copaci, ii pot servi drept gazda pentru reproducere. Le plac, de asemenea, zidurile, peretii sau gardurile acoperite de plante agatatoare. Nu inteapa omul si nu transmite agenti patogeni la om, doar la plante transmite agenti patogeni, cum ar fi drojdii, bacterii, fitoplasmoze, ciuperci care produc putregaiuri, etc). Degaja un miros neplacut daca insecta se simte amenintata. Glandele parfumate sunt situate pe suprafata dorsala a abdomenului si pe partea inferioara a toracelui. Mirosul neplacut, intepator, pe care il pot degaja este destul de deranjant si pentru om.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Porniti impreuna la vanatoare, Gheorghe Funar si Laszlo Tokes hotarasc, la un moment-dat, sa ia o pauza de masa. Primarul Clujului, singurul care avea merinde in traista, isi imbie partenerul de vanatoare cu paine si slanina, mancarea traditionala a ardeleanului, adresandu-i-se cu o voce mieroasa:
-Vrei o muscatura?
Si fara a mai astepta raspuns din partea acestuia, striga raspicat catre gonaciul sau:
-So pe el, Grivei!....

› vrei mai mult

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea

Spanzuratoarea


Wrong: 6 out of 6

RE_ REZEN_ A_ _ V


Imi pare rau, ai fost spanzurat!!!

Cuvantul era "REPREZENTATIV"

Joaca din nou.

Chestii distractive

Evenimentele zilei

20 octombrie 1595
Batalia de la Giurgiu - intarea in cetate

La 20 octombrie 1595 in "Batalia de la Giurgiu" artileria toscana darama o parte din zidul fortaretei otomane, asa incat aliatii crestini patrund invingatori in cetate. Sinan Pasa priveste neputincios de la Rusciuc victoria adversarilor sai. Batalia de la Giurgiu, desfasurata intre 15-20 octombrie 1595, a valorificat avantajul tactic obtinut de oastea munteano-transilvana condusa de Mihai Viteazul in Batalia de la Calugareni. Trupele otomane in retragere au fost surprinse la Giurgiu, iar robii luati ostatici au fost eliberati. Dupa un bombardament efectuat de artileria toscana cetatea Giurgiu a fost cucerita de aliatii crestini.

› vrei mai mult