Distractie
Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)
Reusesti sa termini de citit o carte inceputa mai demult. Deja te gandesti la urmatoarea carte pe doresti sa o citesti.
› vrei zodia taCultura generala
Cravatele au fost raspandite ca si accesoriu de moda in secolul al 17-lea de catre soldatii croati; in 1667, in timpul domniei lui Louis al XIV-lea al Frantei, un regiment special a fost format si denumit dupa croati: Cravatele Regale. Noul articol de moda, purtat - a la Croate - a fost adoptat de catre oamenii din Paris. Curand, expresia a devenit baza noului cuvant francez - cravate.
› vrei mai multBancul zilei
Un batran vroia sa traverseze strada,cand vede pe celalalt trotuar un grup de blonde dintre care recunoste pe una!Se duce la ea si o intreaba ce face,dar fata nu ii raspunde!Batranul observa ca toate blondele aveau casti pe urechi.Asa ca ii scoate blondei castile ca sa vorbeasca cu ea,dar aceasta cade si moare!Batranul,alarmat,ii da castile jos unei alte blonde,care moare la randul ei!Suparat,batranul ia niste casti si asculta:"Inspirati,expirati!
› vrei mai multShop Clopotel.ro

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea
Spanzuratoarea
# Numar de greseli ramase: 1
V_ _ _ D_ T_ TE_
Alege o litera de mai jos:
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Shop Clopotel.ro

Evenimentele zilei
31 martie 1437
Rascoala taraneasca de la Bobalna
La 31 martie 1437 izbucnea rascoala taraneasca de la Bobalna, primul din razboaiele taranesti care aveau sa zguduie Transilvania. Rascoala a inceput atunci cand Gheorghe Lepes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala pe trei ani anteriori si intr-o singura transa, in conditiile in care aceasta nu mai fusese stransa din anul 1434. Mai mult, micii nobili maghiari si locuitorii romani (care inainte erau scutiti de plata zeciuielii, fiind ortodocsi) au fost si ei obligati sa o plateasca. Cand taranii au refuzat sa plateasca zeciuiala, episcopul i-a excomunicat. Miscarea a cuprins toata iobagimea: romani, secui, maghiari si sasi, acestora adaugandu-se oraseni saraci, lucratorii de la ocnele din Dej, Sic sau Cojocna, dar si o parte a micii nobilimi.