Distractie
Horoscopul zilei
Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)
Azi ai chef de citit, sa fii la curent cu noutatile, vei avea si vesti bune. In dragoste totul descurge asa cum iti doresti.
› vrei zodia taCultura generala
Planeta Mercur NU are atmosfera. Cu cat un corp ceresc e mai mic cu atat sunt mai mici sansele sa aiba atmosfera. Se intampla asta pentru ca forta de atractie este mica, adica atomii si molecule de gaz pot zbura in spatiu deoarece corpul ceresc nu ii poate mentine acolo, asa cum se intampla pe Pamant. Atunci cand NASA lanseaza o racheta in spatiu, aceasta trebuie sa atinga o viteza minima pentru a putea scapa de gravitatia Pamantului. Rachetele care nu ating aceasta viteza minima, numita viteza de evadare, cad inapoi pe Pamant. Orice obiect care se deplaseaza cu o viteza egala sau mai mare decat viteza de evadare, poate scapa si ajunge in spatiu. Gravitatia atrage inapoi orice obiect care se deplaseaza mai incet decat viteza de evadare. Viteza de evadare a Pamantului este de aprox. 11 km pe secunda. Avand o gravitatie mai mica, viteza de evadare a planetei Mercur este de aprox. 4 km pe secunda. Prin urmare, este mult mai usor sa ajungi in spatiu de pe Mercur, decat de pe Pamant. Din cauza aceasta cerul este negru tot timpul iar stelele se pot observa si pe timpul zilei.
› vrei mai multBancul zilei
Bula avea un Trabant, iar prietenul sau Strula avea un Ferarri.
Intr-o zi, Bula ramane inpotmolit cu Trabantul in noroi si-l cheama pe Strula sa-l tracteze.
Cand ajung pe autostrada, Strula ii zice lui Bula:
- Bula, cand merg prea tare sa claxonezi.
Pe autostrada, Strula uita de Bula si cu al sau Ferarri se ia la intrecere cu unul ce avea un Masserati.
Cuprins de betia vitezei, baga 130 de km/h, 140, 180, 220....
Speriat, Bula incepe sa claxoneze cat putea de mult, doar doar i-ar aminti de el.
A doua zi, pe prima pagina a ziarulelor, a aparut stirea de senzatie ca doua masini de mare viteza s-au luat la intrecere pe autostrada, iar un Trabant claxona in spatele lor pentru a-i depasi!
Shop Clopotel.ro
home : Chestii distractive : Spanzuratoarea
Spanzuratoarea
# Numar de greseli ramase: 2
M_ GHI_ RIZ_ R_
Alege o litera de mai jos:
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Shop Clopotel.ro
Evenimentele zilei
8 ianuarie 1942
Se naste Stephen Hawking
La 8 ianuarie 1942 se naste Stephen William Hawking, fizician englez, teoretician al originii universului si unul dintre cei mai mari cosmologi ai vremurilor, profesor la catedra de matematica de la Universitatea Cambridge. Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. in 1963, la varsta de 21 de ani, Hawking observa pentru prima data o slabiciune a muschilor. in urma unui examen medical, se constata o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de scleroza laterala amiotrofica. I se dau maximum 2 ani de trait. Hawking nu cedeaza, continua sa lucreze, in ciuda agravarii continue a invaliditatii. Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat, isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut. Infirmitatea nu il poate impiedica sa isi continue activitatea didactica si stiintifica. Se stinge din viata la data de 14 martie 2018. Impreuna cu fiica sa, Lucy Hawking a scris seria de carti George si Universul. Afla mai multe din articolul Pentru ce a ramas cunoscut celebrul om de stiinta Stephen Hawking.