Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Azi vei afla ca anumite aspecte din grupul tau de prieteni nu sunt asa cum credeai tu. E timpul sa incepi sa pui intrebari.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Busola indica doar polii magnetici, nu si cei geografici. Nordul geografic este punctul cel mai nordic al Pamantului si e stabilit in urma miscarii de rotatie a Pamantului fiind plasat pe axa de rotatie (Polul Nord). Din acest motiv Nordul geografic e stabil in timp. Nordul magnetic (cel indicat de busola) e stabilit in functie de magnetismul Pamantului (liniile campului magnetic care converg) si nu este stabil in timp; de asemenea, Nordul magnetic NU se afla intr-o pozitie precisa. Polul Nord magnetic se afla la o distanta de aproximativ 1.600 de km mai la sud de cel geografic, in nordul Canadei (Golful Hudson) si se aproximeaza ca s-a miscat mai mult de 1.000 de km catre Siberia, potrivit Universitatii Oregon State. Declinatia se micsoreaza cu aproape 1 grad, la fiecare 7 ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula si Strula se hotarasc sa plece cu trenul in Ungaria dar vor sa duca si o veverita cu ei.
Bula is spune lui Strula sa ascunda veverita in pantaloni pana trec de granita.
La un moment dat vine controlorul controleaza biletele si inainte de a iesi din compartiment Strula incepe sa urle baga mana in pantaloni scoate veverita si o arunca de pamant.
Controlorul intreaba a cui e veverita si afland ca e a celor doi ii amendeaza.
- Ce ti-o venit nai mai putut sa astepti pana iese controlorul? ii spuse Bula lui Strula
- Auzi una si cu una fac doua cand mi-a luat fundul drept scorbura n-am zis nimic,cand mi-a luat cocoselul drept creanga n-am zis nimic dar cand a vrut sa-mi duca ouale in scorbura n-am mai putut rabda!

› vrei mai mult

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea

Spanzuratoarea


Wrong: 4 out of 6   # Numar de greseli ramase: 2

T_ _ NC_ _ _ T


Alege o litera de mai jos:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chestii distractive

Evenimentele zilei

5 noiembrie 2016
Ziua mondiala de constientizare a tsunami-urilor

La 5 noiembrie, in fiecare an, incepand din 2016, este marcata Ziua mondiala de constientizare a tsunami-urilor. in decembrie 2015, Adunarea Generala a ONU a hotarat ca data de 5 noiembrie sa fie cunoscuta drept Ziua mondiala de constientizare a tsunami-urilor. Initiativa acestei zile a apartinut Japoniei, care, datorita experientei sale repetate, a acumulat de-a lungul anilor expertiza majora in domenii precum avertizarea timpurie a tsunami-urilor, actiunea publica si o reconstructie mai buna dupa un dezastru pentru a reduce un impact viitor.


Tsunami


Tsunami sau valul seismic poate fi provocat de seisme sau alunecari subacvatice ori dislocari abrupte de roci subacvatice, prabusirea unor meteoriti in ocean, dislocari bruste de ghetari sau cutremure in mijlocul oceanelor sau marilor. Tsunami-ul se poate propaga cu o viteza de pana la 700 km /h si inaltimea valului poate ajunge pana la 50 de metri (in functie de cat de abrubt este malul sau coasta pe care o loveste).

› vrei mai mult