Distractie
Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)
Astazi vei avea parte de multiple reusite, mai ales in provocarile pe care le vei primi de la prieteni. Daca ai incredere in apropiatii tai, poti sa le impartasesti si acestora secretul reusitei tale. Sigur si-ar dori sa afle cat mai multe informatii de la tine!
› vrei zodia taCultura generala
Broasca raioasa verde (Bufo viridis) este o broasca folositoare consumand multe coleoptere (gandaci de Colorado etc.) si coropisnite daunatoare agriculturii. In Romania, specia este protejata prin legea 13 din 11 martie 1993. In urma ochilor, pe cele doua laturi ale cefei, se afla doua glande mari si proeminente care secreta venin ce este folosit ca un mijloc de aparare impotriva rapitorilor
› vrei mai multBancul zilei
- Tata, eu ma marit!
- Cu cine?
- Il stii pe Ionel, vecinul nostru? Cu el!
- Aoleu, draga mea, baiatul asta e vai de capul lui, orfan de parinti, sarac, ratacit...
- Dar tata... eu nu caut baieti cu bani!
- Nu e vorba de asta draga mea, dar pe el si asa l-a batut soarta, TU VREI SA II PUI CAPAC?
Shop Clopotel.ro

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea
Spanzuratoarea
_ _ _ _ I_ RI_ _ RE
Imi pare rau, ai fost spanzurat!!!
Cuvantul era "MAGHIARIZARE"
Joaca din nou.
Shop Clopotel.ro

Evenimentele zilei
31 martie 1437
Rascoala taraneasca de la Bobalna
La 31 martie 1437 izbucnea rascoala taraneasca de la Bobalna, primul din razboaiele taranesti care aveau sa zguduie Transilvania. Rascoala a inceput atunci cand Gheorghe Lepes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala pe trei ani anteriori si intr-o singura transa, in conditiile in care aceasta nu mai fusese stransa din anul 1434. Mai mult, micii nobili maghiari si locuitorii romani (care inainte erau scutiti de plata zeciuielii, fiind ortodocsi) au fost si ei obligati sa o plateasca. Cand taranii au refuzat sa plateasca zeciuiala, episcopul i-a excomunicat. Miscarea a cuprins toata iobagimea: romani, secui, maghiari si sasi, acestora adaugandu-se oraseni saraci, lucratorii de la ocnele din Dej, Sic sau Cojocna, dar si o parte a micii nobilimi.