Distractie
Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)
Astazi vei avea parte de multiple reusite, mai ales in provocarile pe care le vei primi de la prieteni. Daca ai incredere in apropiatii tai, poti sa le impartasesti si acestora secretul reusitei tale. Sigur si-ar dori sa afle cat mai multe informatii de la tine!
› vrei zodia taCultura generala
Libelula e un pradator feroce si foarte eficient. 95 % din atacurile lor se termina prin capturarea prazii. Ca o comparatie, rechinii, unii dintre cei mai periculosi pradatori din lume, reusesc sa prinda doar jumatate din ceea ce vaneaza, iar leii, atat de temuti pe uscat, se multumesc doar cu un sfert din prazile pe care le ataca. Asta se intampla pentru ca leii urmaresc prada, nu o intercepteaza. Daca libelulele ar fi suficient de mari sa prinda gazele, leii ar muri de foame, la fel ca majoritatea pradatorilor terestri. Daca nu ar putea zbura libelulele ar muri de foame, din cauza faptului ca ele isi prind prada din zbor.
› vrei mai multBancul zilei
In ce luna a anului ii miroase mai putin gura unui turc? In februarie, ca are numai 28 de zile.
› vrei mai multShop Clopotel.ro

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea
Spanzuratoarea
V_ L_ D_ T_ T_ _
Imi pare rau, ai fost spanzurat!!!
Cuvantul era "VALIDITATEA"
Joaca din nou.
Shop Clopotel.ro

Evenimentele zilei
31 martie 1437
Rascoala taraneasca de la Bobalna
La 31 martie 1437 izbucnea rascoala taraneasca de la Bobalna, primul din razboaiele taranesti care aveau sa zguduie Transilvania. Rascoala a inceput atunci cand Gheorghe Lepes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala pe trei ani anteriori si intr-o singura transa, in conditiile in care aceasta nu mai fusese stransa din anul 1434. Mai mult, micii nobili maghiari si locuitorii romani (care inainte erau scutiti de plata zeciuielii, fiind ortodocsi) au fost si ei obligati sa o plateasca. Cand taranii au refuzat sa plateasca zeciuiala, episcopul i-a excomunicat. Miscarea a cuprins toata iobagimea: romani, secui, maghiari si sasi, acestora adaugandu-se oraseni saraci, lucratorii de la ocnele din Dej, Sic sau Cojocna, dar si o parte a micii nobilimi.