Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Busola indica doar polii magnetici, nu si cei geografici. Nordul geografic este punctul cel mai nordic al Pamantului si e stabilit in urma miscarii de rotatie a Pamantului fiind plasat pe axa de rotatie (Polul Nord). Din acest motiv Nordul geografic e stabil in timp. Nordul magnetic (cel indicat de busola) e stabilit in functie de magnetismul Pamantului (liniile campului magnetic care converg) si nu este stabil in timp; de asemenea, Nordul magnetic NU se afla intr-o pozitie precisa. Polul Nord magnetic se afla la o distanta de aproximativ 1.600 de km mai la sud de cel geografic, in nordul Canadei (Golful Hudson) si se aproximeaza ca s-a miscat mai mult de 1.000 de km catre Siberia, potrivit Universitatii Oregon State. Declinatia se micsoreaza cu aproape 1 grad, la fiecare 7 ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Trei copii pe vremea lui Ceausescu. Trec pe langa un canal de unde se aud strigate de ajutor. Se uita in jos si il vad pe Ceausescu agatat de marginea unui canal. Cei trrei copii se sfatuiesc:
-Il scoatem?
-Hai, ba, hai sa-l scoatem!
Il scot pe Ceausescu de acolo. In timp ce asta se scutura, le spune:
-Ati facut un bine. Acum, va voi indeplini la fiecare o dorinta. Ce va doriti voi?
Primul:
-Imi doresc rolle.
Ceausescu intra in magazin si ia niste rolle.
Al doilea:
-Imi doresc un calculator.
Si al treilea:
-Eu imi doresc un scaun cu rotile, caci cand o sa afle tata...

› vrei mai mult

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea

Spanzuratoarea


Wrong: 5 out of 6   # Numar de greseli ramase: 1

TR_ _ CHIAT


Alege o litera de mai jos:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chestii distractive

Evenimentele zilei

26 iulie 1476
Batalia de la Valea Alba (Razboieni)

La 26 iulie 1476 a avut loc Batalia de la Valea Alba (Razboieni) intre o mica armata moldoveneasca sub comanda lui Stefan cel Mare si armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusa de insusi sultanul Mehmed al II-lea. Turcilor li se alaturase si o oaste a voievodului Tarii Romanesti, Basarab al III-lea cel Batran Laiota. Fiind inferioara numeric turcilor, armata moldoveneasca a pierdut batalia, dar a pricinuit otomanilor mari pierderi, impiedicandu-i sa exploateze victoria. Moldovenii au fost nevoiti sa se retraga in garnizoanele de la Cetatea Neamtului, Cetatea Sucevei si Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, avand o armata care suferise pierderi insemnate, cu liniile de aprovizionare intinse de la Dunare pana la Cetatea Neamtului, va fi silit sa se retraga din fata Oastei Mari a romanilor moldoveni, care se reunise in nordul Moldovei. Testeaza-ti cunostintele despre Stefan cel Mare in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

› vrei mai mult