Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Trateaza-ti cu respect prietenul cel mai bun si fii mai atent/a la ce vorbeste cu tine! In ziua de azi gasesti foarte greu o persoana pe care te poti baza.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Melcul con poate sa para foarte frumos, dar are un venin potential fatal. O simpla intepatura poate duce la insuficienta respiratorie, paralizie musculara, tulburari de vedere si chiar moarte. Totusi, se studiaza posibilitatea ca toxina sa poata fi izolata si folosita in formula unor medicamente contra durerii sau a unor maladii precum Alzheimer sau epilepsia.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un ardelean ce calatorea cu trenul pentru prima oara, da sa intre in wc-ul de la un capat al vagonului. Cum deschide usa se zareste in oglinda si zice:
"No, pardon, no!" Se adreseaza dupa un timp nasului rugandu-l sa elibereze wc-ul ca sa-l poata folosi si el. Nasul deschide usa wc-ului cu cheia sa speciala, si se zareste si el in oglinda, dupa care spune:
- Imi pare rau bade, dar nu-l pot da afara pe dinsul, ca-i CEFERIST de-al nostru!!!

› vrei mai mult

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea

Spanzuratoarea


Wrong: 4 out of 6   # Numar de greseli ramase: 2

_ _ GHI_ RIZ_ R_ 


Alege o litera de mai jos:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chestii distractive

Evenimentele zilei

31 martie 1437
Rascoala taraneasca de la Bobalna

La 31 martie 1437 izbucnea rascoala taraneasca de la Bobalna, primul din razboaiele taranesti care aveau sa zguduie Transilvania. Rascoala a inceput atunci cand Gheorghe Lepes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala pe trei ani anteriori si intr-o singura transa, in conditiile in care aceasta nu mai fusese stransa din anul 1434. Mai mult, micii nobili maghiari si locuitorii romani (care inainte erau scutiti de plata zeciuielii, fiind ortodocsi) au fost si ei obligati sa o plateasca. Cand taranii au refuzat sa plateasca zeciuiala, episcopul i-a excomunicat. Miscarea a cuprins toata iobagimea: romani, secui, maghiari si sasi, acestora adaugandu-se oraseni saraci, lucratorii de la ocnele din Dej, Sic sau Cojocna, dar si o parte a micii nobilimi.

› vrei mai mult