Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi simti ca toata lumea este a ta, esti plin/a de multa energie pozitiva. Pe seara, vei avea musafiri, niste rude indepartate pe care nu le-ai mai vazut demult.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cuibul (fagurii) construit de viespi este din lemn maruntit, un fel de hartie mai groasa. Viespea aduna lemnul de pe placi sau copaci carora li s-a rupt scoarta dintr-un motiv sau altul. Aceasta scoarta o maruntesc cu falcile lor si o umezesc in timp ce merg inspre cuib. In schimb, la albine, fagurii sunt plamaditi din ceara. In fagurele viespilor nu vei gasi miere, pentru ca viespea nu face miere.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Leul regele paduri le spune animalelor:
-Daca nu imi adceti de mancare pana ma satur va bat .
Vine maimuta cu niste banane leul le mananca dar nu se satura si o bate pe maimuta si maimuta plange .
Vine iepurele cu niste morcovi leul nu se satura si il bate pe iepure dar iepurele rade.
Leul il intreaba pe iepure:
-De ce razi ?
-Rad pentru ca ma gandesc ca vine ariciul cu doua mere in spate .

› vrei mai mult

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea

Spanzuratoarea


Wrong: 5 out of 6   # Numar de greseli ramase: 1

_ ALI_ ITATEA


Alege o litera de mai jos:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chestii distractive

Evenimentele zilei

31 martie 1437
Rascoala taraneasca de la Bobalna

La 31 martie 1437 izbucnea rascoala taraneasca de la Bobalna, primul din razboaiele taranesti care aveau sa zguduie Transilvania. Rascoala a inceput atunci cand Gheorghe Lepes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala pe trei ani anteriori si intr-o singura transa, in conditiile in care aceasta nu mai fusese stransa din anul 1434. Mai mult, micii nobili maghiari si locuitorii romani (care inainte erau scutiti de plata zeciuielii, fiind ortodocsi) au fost si ei obligati sa o plateasca. Cand taranii au refuzat sa plateasca zeciuiala, episcopul i-a excomunicat. Miscarea a cuprins toata iobagimea: romani, secui, maghiari si sasi, acestora adaugandu-se oraseni saraci, lucratorii de la ocnele din Dej, Sic sau Cojocna, dar si o parte a micii nobilimi.

› vrei mai mult