Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai veche epopee a omenirii este "GHILGAMES" si dateaza de la inceputul mileniului al III-lea i.e.n. Povestea lui Ghilgames a fost descoperita in secolul al XIX-lea, aceasta capatand celebritate in cultura populara. Cea mai timpurie inscriptie despre Ghilgames conform Enciclopediei Britannica a fost descoperita in biblioteca regelui asirian Assurbanipal. Cu toate ca Ghilgames e considerat un erou mitic, este privit totdata si ca un rege istoric (epopee - poem epic de mari dimensiuni in versuri, in care se povestesc fapte eroice, legendare sau istorice, dominate adesea de personaje extraordinare sau supranaturale).

› vrei mai mult

Bancul zilei

O baba are un papagal vorbitor.Intr-o zi vin musa firi la ea .Intra musafirii,baba spune"Hai intrati",musafirii termina de mancat,baba spune"mai luati,mai luati",musafirii pleaca,baba spune"mai poftiti pe la noi".Seara,vin hotii la baba.Spune papagalul"hai intrati",termina hotii de furat,papagalul spune"mai luati",hotii pleaca,papagalul"Mai poftiti pe la noi".

› vrei mai mult

home : Chestii distractive : Spanzuratoarea

Spanzuratoarea


Wrong: 4 out of 6   # Numar de greseli ramase: 2

T_ UNCH_ _ T


Alege o litera de mai jos:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chestii distractive

Evenimentele zilei

28 septembrie 1848
Memoriul poporului roman din Transilvania

La 28 septembrie 1848 "A treia Adunare nationala de la Blaj" a adresat Parlamentului de la Viena "Memoriul poporului roman din Transilvania", prin care se sustinea principiul egalitatii nationale cu toate popoarele din imperiu. La adunare au participat peste 20.000 de tarani romani condusi de Avram Iancu, Axente Sever si Iovin Bran. Recunoscuta ca ”Adunarea Martiala”, intrunirea a hotarat infiintarea de urgenta a unei armate revolutionare romanesti. Simion Barnutiu, August Treboniu Laurian si Alexandru Papiu Ilarian au fost pasoptistii care au dat tonul adunarii. Participantii au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria si au refuzat sa recunoasca guvernul de la Pesta. De asemenea, au decis sa infiinteze Comitetul National Roman ca organ de conducere a natiunii si au cerut reorganizarea constitutionala a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni. La initiativa lui Avram Iancu, romanii s-au constituit in 15 legiuni comandate de un prefect, care au inceput lupta impotriva maghiarilor chiar din octombrie. Verifica-ti cunostintele despre Revolutia de la 1848 din Tarile Romane in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro


Blaj

› vrei mai mult