Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai distructiva insecta cunoscuta este lacusta de desert. Aceasta traieste in Africa si Asia de Vest. Roiurile unor astfel de lacuste nimicesc intreaga vegetatie care le iese in cale.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula la scoala. Cum era ziua invatatoarei fiecare dintre copii vine pe rand si ii da un cadou.
Vine Ionescu, fiul brutarului, si ii itinde o cutie. Invatatoarea o ia, o agita putin si zice :
- Sunt franzele nu ?
- Da. Raspunde Ionescu.
Vine Stanescu, fiul macelarului, si ii intinde o cutie. invatatoarea o agita usor .. miroase cutia si zice:
- Cotlete de porc nu ?
- Da. Raspunde Stanescu.
Vine Bula , tatal lui avea un magazin de bauturi alcoolice, si ii intinde o cutie. Invatatoarea agita cutia de 2 ori si observa ca dintr-un colt incepe sa picure. Pune degetul pe cutie apoi il baga in gura si zice :
- E vin alb nu ?
- Nu.
Invatatoarea pune iar degetul pe cutie si apoi il baga in gura si zice:
- Hmmm... e sampanie nu ?
- Nu. Zice Bula.
- Ma dau batuta. Ce e ?
- Un catelus

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Peste 18.500 de locuri la liceu raman neocupate

29 Iunie 2005
Elevii care au promovat anul acesta Testele Nationale vor putea alege la ce liceu sa se inscrie. Pentru prima data de cand a fost introdus examenul de la sfarsitul clasei a VIII-a, si cei care au note minime vor putea urma o forma de invatamant liceal la zi. Trebuie spus ca, dupa afisarea rezultatelor partiale la Testele Nationale, 161.164 de elevi au reusit sa promoveze examenul, iar potrivit hotararii de Guvern privind cifrele de scolarizare pentru 2005-2006, pentru liceu, la forma de invatamant zi, sunt aprobate 175.000 de locuri. La acestea se mai adauga si alte 5.000 de locuri de la forma de invatamant seral si frecventa redusa. Astfel, dintr-un calcul simplu reiese ca aproximativ 19.000 de locuri vor ramane neocupate, ceea ce va duce la disparitia a circa 600 de clase din licee. Diferenta intre cifra de scolarizare si numarul elevilor promovati va isca probleme, in principal liceelor slab cotate, unele dintre acestea riscand sa nu aiba nici macar un elev in clasa a IX-a. Chiar si profesorii de la aceste unitati de invatamant vor fi afectati din cauza ca ei nu vor mai avea cui sa predea. Acest lucru ii va obliga pe directori sa isi redimensioneze numarul de posturi, lucru care ar putea provoca chiar si concedieri. Problema este recunoscuta chiar si de catre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), care se gandesc deja la solutii de compromis. Potrivit unor surse din cadrul MEC acest lucru va duce, in primul rand, la eliminarea din invatamant a suplinitorilor, insa la ora actuala nu se stie exact cate persoane vor trebui concediate. Singurul lucru pe care il mai poate face MEC la ora actuala este sa scoata mai putine locuri la concurs la titularizarea de la jumatatea lui iulie, deoarece prognozele privind numarul de profesori au fost facute dupa cifrele de scolarizare aprobate si nu dupa rezultatele de la Testele Nationale. Insa acest lucru ar duce la incalcarea metodologiei aprobate in 2004. Aceeasi problema se inregistreaza si la scolile de arte si meserii. Potrivit HG privind cifrele de scolarizare, pentru anul scolar urmator au fost aprobate aproximativ 100.000 de locuri, insa pentru acestea se vor "bate" doar 77.000 de elevi, lucru care va duce si aici la desfiintarea a circa 700 clase.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri