Terapia prin muzica are efecte benefice asupra copiilor nascuti prematur

17 decembrie 2019, 09:45

Terapia prin muzica are efecte benefice asupra copiilor nascuti prematur

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 15 milioane de bebelusi se nasc prematur in fiecare an la nivel global. Aceasta situatie reprezinta una dintre cele mai mari provocari pentru institutiile medicale din fiecare tara, in contextul in care nasterea prematura constituie una dintre principalele cauze de deces pentru copiii sub 5 ani.

Este considerata nastere prematura orice nastere la mai putin de 37 de saptamani complete, dar in unele cazuri, copiii se pot naste si intre saptamanile 24 si 32. Aceste situatii sunt extrem de sensibile si fac ca bebelusii sa fie predispusi la afectiuni neuropsihologice. Evolutia medicinei neonatale face ca acesti copii sa aiba sanse reale de supravietuire, iar terapia prin muzica poate juca un rol major in dezvoltarea creierului acestora.

Poate muzica stimula dezvoltarea creierului bebelusilor nascuti mult prea devreme?

Studii ale unor echipe de cercetatori in domeniul medical au demonstrat faptul ca muzica poate avea un rol determinant in dezvoltarea retelelor neuronale din creierul bebelusilor nascuti cu mult inainte de termen, intre 24 si 32 de saptamani. O astfel de terapie reuseste sa stimuleze creierul si sa compenseze pentru incompleta dezvoltare a acestuia, reusind sa creeze punti de legatura intre diversele retele neuronale si sa amplifice procesul de aparitie al acestora. Astfel, terapia prin muzica in cazul bebelusilor nascuti cu mult inainte de termen are capacitatea de a reduce sansele ca acestia sa dezvolte afectiuni neuropsihologice precum dificultati de invatare sau incapacitatea de a-si gestiona emotiile sau relatiile sociale.

Pentru a avea acces la cele mai noi tehnici de tratament din tara sau din strainatate, viitorii parinti pot incheia o polita de asigurare de sanatate internationala cu o companie precum MediHelp International, prin intermediul careia vor putea accesa servicii medicale dintr-o retea de peste 425.000 de clinici si spitale la nivel international.

O asigurare medicala privata le permite parintilor sa isi aleaga institutia medicala din tara sau din strainatate in care acestia sa efectueze controalele medicale periodice din timpul sarcinii, dar si medicul care sa verifice starea mamei si care, ulterior, sa supervizeze nasterea.

Cum ajuta terapia prin muzica bebelusii nascuti prematur (inainte de 37 de saptamani)?

Muzica nu are un rol important doar in cazul bebelusilor nascuti cu mult inainte de termen, ci si in cazul celor care se nasc prematur, inainte de cea de-a 37-a saptamana de sarcina. Terapia prin muzica se defineste ca interventia realizata de catre terapeuti sau practicieni acreditati, iar in unele cazuri chiar si de catre parinti, pentru a oferi suport cognitiv, fizic, social sau psihologic. in cazul copiilor nascuti prematur, exista doua tipuri de terapie prin muzica – muzica inregistrata sau cantecele pe care le pot canta parintii – studiile aratand rezultate pozitive asupra starii copiilor.

  1. In primul rand, terapia prin muzica imbunatateste aptitudinile senzoriale ale celor mici. Acestia isi imbunatatesc respiratia si ritmul cardiac, dar si obiceiurile de hranire. Ei inregistreaza o crestere a masei corporale, lucru pozitiv la o varsta atat de frageda si in contextul riscurilor pe care nasterea prematura le presupune. Terapia prin muzica poate, in acelasi timp, sa reduca nivelul de stres pentru bebelusi, blocand zgomotele din sectia de terapie intensiva.

  2. De asemenea, muzica imbunatateste aptitudinile de comunicare ale bebelusului prin contactul direct pe care acesta il are cu parintii. Prin atingere, dar si prin auzul vocii mamei, bebelusul inregistreaza o reducere a nivelului de stres, iar timpul petrecut impreuna favorizeaza intarirea legaturii emotionale dintre bebelus si parinti.

  3. Studiile arata faptul ca terapia prin muzica poate imbunatati capacitatea cognitiva in cazul bebelusilor nascuti prematur. Acestia au inregistrat o crestere a capacitatii de atentie sau de gestionare a emotiilor.

  4. In urma beneficiilor deja mentionate, s-a observat ca bebelusii nascuti prematur si care au beneficiat de terapie prin muzica au fost externati mai rapid, avand o evolutie a greutatii, un nivel mai redus de stres, un ritm normal de respiratie si de somn.

La nivel international, medicina cunoaste o evolutie tot mai accelerata. O asigurare de sanatate internationala ofera accesul beneficiarilor, dar si familiilor acestora, la cele mai inovative metode de diagnosticare si tratament, in timp ce acopera costurile intregului proces medical, indiferent de tara in care beneficiarul doreste sa se trateze.

Astfel, o asigurare medicala privata poate acoperi costurile de maternitate si nevoile medicale ale bebelusului inca din prima zi.

 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Femeile clipesc de doua ori mai des decat barbatii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

un sot abia ajuns la hotel ii trimite sotiei sale un e-mail. dar greseste o litera si trimit la o vaduva care abia venea de la inmormantarea sotului ei.cand deschide computerul mai are putin si face infart pentru ca in mesaj scria asa:
-draga mea, am ajuns cu bine. m-au dus in cel mai frumos loc si ma simt bine aici. este soare toata lumea este buna.. totul de lux.nimic nu e scump. mi-am desfacut bagajele si am vaut ce lucruri dragutze mi-ai pus. abia astept sa vii si tu aici, adik vinerea viitoare.

› vrei mai mult