Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sistemul modern de clasificare a grupelor sangvine a fost pus la punct in anul 1901. Dupa cum se stie, cele patru grupe sunt 0, A, B si AB si pot fi aflate printr-un simplu test de laborator. Sa-ti cunosti grupa sangvina este esential pentru a putea dona si primi sange, la nevoie. Dar mai e ceva: grupa de sange te poate ajuta sa te cunosti mai bine si chiar sa stii cu cine te potrivesti cel mai bine.In cultura japoneza, se considera ca intre grupa sangvina si comportament exista o relatie foarte stransa, aceasta dezvaluind temperamentul persoanelor si chiar compatibilitatile intre ele. De exemplu Grupa B de sange - TRASATURI: Cei din aceasta grupa sangvina sunt persoane echilibrate. Personalitati puternice, practice, optimiste si perseverente, reusesc sa-si faca usor prieteni si sa isi duca la indeplinire obiectivele propuse; DRAGOSTE: Sunt persoane fidele, care nu se implica decat in relatii de lunga durata, cu parteneri de viitor. Femeile, mai ales, sunt firi devotate; COMPATIBILITATE: Grupa B este compatibila cu grupele B si 0. PROFESIE: Din punct de vedere profesional, posesorii grupei B sunt angajatii-model, care se acomodeaza cu usurinta oricarui post, acceptand fara dificultate regulile impuse si ierarhiile; DIETA: Grupa sangvina B este tipul ''nomad'' care porneste de la culturile care aveau la baza pastoritul si consumau preponderent produse lactate; PUNCTE FORTE: veseli, optimisti, meticulosi, obiectivi si rationali; PUNCTE SLABE: distanti, egoisti, aroganti, incapatanati.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ce zice un soldat in razboi cand vin dusmani? -Bataie cu placinte

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Palatul de clestar 

de Barbu Stefanescu Delavrancea

Planse de colorat cu Palatul de clestar

Asculta povestea cu imagini animate - prima parte

 

Asculta povestea cu imagini animate - a doua parte

Descarca planse de colorat cu Palatul de clestar

Cam pe la inceputul vremilor, pana unde prastia mintii nu azvarle, se povesteste, asa, ca din scorneala, ca omul era croit din alte foarfeci si cioplit din alta barda.

 

Tot cu maini si cu picioare era si p-atunci, tot cu ochi si cu urechi, tot cu nasul deasupra gurii si cu calcaiele la spate, dar de invartea copaciul smuls din radacina si mi-ti izbea la mir leii pustiilor, dihaniile cadeau tumba, cu labele in sus, marghiolindu-se a moarte.

Apele curgeau la vale si muntii se ridicau in sus. Nu se pomeneau flori pe cer si stele pe pamant - ca pe la pardalnicii nostri de stihari - dar multe nu erau asa dupa cum sunt.

Imparatii de mureau in lupta de buzdugan, bine, iar de nu, li se uitau de zile. Numai daca barba le matura tarana la noua coti in urma, chemau pe unul din feciori, pe cel mai viteaz si mai cu minte, si-i daruiau naframa, inelul, palosul, stema si gonaciul, ca sa poata imparati si razboi in locul lor.

Apararea si dreptatea atarnau de taisul palosului. Cu mintea cantareau si hotarau, iar cu palosul imparteau. Si spun unii ca pe atunci mergea mai bine cu minte dreapta si fara de legi, decat, ca in zilele noastre, cu legi drepte si cu minte stramba.